Expert in requirements
Doelgericht

Doelgericht requirements achterhalen in een complexe omgeving

Hoe je de beste agile en traditionele requirements­technieken toepast om er zeker van te zijn dat de juiste software wordt gebouwd

Doelgericht

Beste analist,

Lukt het je altijd om aan de verwachtingen van de stakeholders te voldoen, krijgen de gebruikers het systeem waar ze echt op zitten te wachten? Levert het systeem werkelijk de toegevoegde waarde waar de business op hoopt?

Analisten doen daar hun stinkende best voor, maar krijgen het vaak niet voor elkaar, zeker niet als ze in een complexe omgeving werken. Ken jij ook van die momenten dat:

 • Je je afvraagt voor wie je de requirements opstelt, omdat de stakeholders niet geïnteresseerd lijken te zijn
 • Je denkt ‘dat moet efficiënter kunnen’, maar niet weet hoe je dat voor elkaar krijgt
 • Je bijna het overzicht dreigt te verliezen, omdat alles van elkaar afhankelijk is
 • Je nauwelijks voortgang lijkt te boeken, omdat alles tegen zit
 • Je geen stap verder komt omdat er allerlei tegengestelde belangen zijn en er geen beslissingen worden genomen

Ga jij na een dag hard werken met een voldaan gevoel naar huis? Ik vaak niet, toen ik nog als requirements­analist gedetacheerd zat op IT-projecten. Ik voelde me toen geregeld machteloos en ‘gevangen’ door de omstandigheden.

Als ik toen geweten had dat ik mijn werk had moeten versimpelen en de principes van goed-is-goed-genoeg-voor-nu in de praktijk had gebracht, had ik geen problemen gekend. Dat leer ik jou in deze training ook graag.

Je leert met behulp van de beste moderne en traditionele technieken de requirements doelgericht te achterhalen. Op die manier borg je dat de juiste software wordt gebouwd. Software die voldoet aan de echte behoeften van de business, zodat daarmee hun bedrijfs­doelstellingen worden gerealiseerd.

Een ICT-systeem bouwen is immers niet de echte doelstelling. Het gaat om de toegevoegde waarde die het systeem aan de gebruikers, klanten en/of organisatie biedt. De business moet er beter van worden en het geïnvesteerde budget dubbel en dwars terugverdienen.

Hoe complexer de organisatie, hoe groter de noodzaak is om doelgericht te werken. Dat is in een complexe omgeving namelijk de enige manier om de échte automatiserings­behoeften te achterhalen. Je focus ligt daarbij op de bedrijfs­doelstelling en niet zozeer op de oplossing. De eisen en wensen die de stakeholders zeggen te hebben, komen immers maar gedeeltelijk overeen met hun echte automatiserings­behoeften!

Stel je eens voor wat het betekent voor:

 • de opdrachtgever als hij vroegtijdig weet dat de geleverde business value het geïnvesteerde budget ruimschoots gaat overtreffen
 • de gebruikers als ze voortaan precies de software opgeleverd krijgen die ze nodig hebben, niets meer en zeker ook niets minder
 • de projectmedewerkers als iedereen halverwege de rit al ziet dat het project op een enorm succes afstevent
 • jou als analist als jij kunt zekerstellen dat de requirements en de gerealiseerde software naadloos aansluiten op de werkelijke behoeften van de business

Zou je dat niet veel voldoening geven en trots maken op het werk dat je doet?

Martijn de Beer

“Ik heb geleerd om doelgericht in plaats van oplossingsgericht naar projecten te kijken. Bij mijn dagelijks werk gaan vooral de technieken om requirements en doelen te achterhalen én om user stories kleiner te maken, me bijzonder helpen.”

Martijn de Beer, BI/DWH Specialist bij MN

Nynke Zwart

“Ik heb veel gehad aan de training ‘Doelgericht requirements achterhalen in een complexe omgeving’ en kan het in verschillende situaties, organisatie en projecten gebruiken. Wat ik bijvoorbeeld ga toepassen zijn de Doelenladder, Story Mapping en Given When Then.”

Nynke Zwart, Zelfstandige Informatie en Business Analist

Praktijk training

Alleen in-house

Doel:
Leren hoe je de échte automatiserings­behoeften van de business vindt
Doelgroep:
Business analisten, product owners en informatie­analisten
Duur:
3 dagen
Datum:
In overleg plannen we een voor jullie geschikte datum (open inschrijving niet mogelijk)
Deelnemers:
In overleg (kleine en grote groepen zijn mogelijk)

Inhoud

In deze super-praktische training ga je zelf met de beste agile en traditionele requirements­technieken aan de slag. Je leert nieuwe en variaties op bekende technieken toepassen.

Trainingsdag 1

Tijdens de eerste dag leer je hoe je je werk kunt versimpelen en wat je, als analist, bij de start van een project moet doen. Tijdens de talloze oefeningen ontdek je jouw antwoorden op de vragen:

 • Hoe zorg ik dat de stakeholders enthousiast meewerken aan het project?
 • Hoe krijg ik de bedrijfs- en projectdoelstelling scherp?
 • Wat moet ik doen als de stakeholders niet weten wat hun doelstellingen zijn?

Je gaat onder andere de technieken ‘geldladder’, ‘topdoelen’ en ‘toekomst herinneren’ toepassen

Trainingsdag 2

Deze dag beginnen we met het concrete stappenplan om de requirements doelgericht te achterhalen. Je leert hoe je het gewenste eindresultaat en de weg daarnaartoe vaststelt. Je krijgt antwoord op de vragen:

 • Hoe breng ik ‘goed is goed genoeg’ in de praktijk?
 • Hoe zorg ik voor de juiste prioritering?
 • Hoe ga ik om met stakeholders die in oplossingen blijven denken?

Je gaat onder andere de technieken ‘3 x 3 vragen en ‘veraf-brillen’ toepassen

Trainingsdag 3

Vandaag ontdek je hoe gedetailleerd je in het voortraject requirements opstelt en wat je vervolgens parallel aan de bouw doet. Daarbij krijg je een compleet overzicht van de aanbevolen requirements­technieken en antwoord op de vragen:

 • Hoe vind ik het kleinst levensvatbare systeem?
 • Hoe zorg ik dat de gebruikersbehoeften glashelder worden?
 • Hoe kan ik de (initiële) requirements het beste opstellen?

Je gaat onder andere de technieken ‘story mapping’ en ‘KLS-dimensies’ toepassen

De nadruk ligt op het voortraject, omdat dat cruciaal is en voor 80% je succes bepaalt. Qua tijd hoeft het voortraject niet langer dan enkele weken te duren. Als je dat goed doet, wordt je werk tijdens de sprints veel eenvoudiger en voorkom je allerlei problemen.

Docent

Nicole de Swart, auteur van Handboek Requirements, heeft de afgelopen jaren met veel technieken geëxperimenteerd. Ze weet daarom welke technieken het beste werken in complexe en hybride omgevingen. Nicole helpt dagelijks analisten in dit soort omgevingen de juiste mix van agile en traditionele technieken toe te passen.

Informeer vrijblijvend op welke wijze deze in-house training je organisatie verder kan helpen.

Max Geerdes

“Ik neem een heleboel nieuwe technieken en ook handvatten, waarmee ik het proces waarschijnlijk kan verbeteren, mee uit de training. Het mijlpalen­overzicht en het KLS ga ik zeker toepassen naar aanleiding van de training ‘Doelgericht requirements achterhalen in een complexe omgeving’.”

Max Geerdes, Functioneel Ontwerper bij Isatis Health

Paul

“Ik heb vooral veel nieuwe technieken en handvatten om requirements helder te krijgen geleerd tijdens de training ‘Doelgericht requirements achterhalen in een complexe omgeving’. Het doelgericht in plaats van oplossingsgericht denken ga ik zeker in de praktijk brengen.”

Paul, Projectmanager en Business Analist bij Rabobank


Meer informatie