Het overgrote deel van de agile teams gebruikt user stories om requirements weer te geven. Zoals de naam USER story al aangeeft, stelt deze techniek de gebruikers centraal. Het helpt agile teams om de behoeften van eindgebruikers beter te begrijpen en te prioriteren.

Toch constateren we dat de aandacht in de praktijk voornamelijk uitgaat naar de functionaliteit en de gebruikers te weinig in beeld zijn. 

tips voor betere user stories met meer gebruikersfocus

In dit artikel en de infographic geven we 3 eenvoudige tips om de kwaliteit van user stories te verhogen door meer focus op de gebruikers te leggen.

Klik hier of op de afbeelding om de infographic (PDF) te openen.

Beschrijving user story

Voor het beschrijven van een user story gebruiken we meestal de standaard zin ‘Als <gebruiker> wil ik <functionaliteit>, zodat <meerwaarde>’.

Op deze manier breng je de gewenste functionaliteit vanuit het oogpunt van de gebruikers in beeld en maak je tevens de businesswaarde inzichtelijk. Kortom het Wie, het Wat en het Waarom van de user story wordt in één klap duidelijk. Een voorbeeld:

“Als online shopper wil ik de inhoud van mijn winkelwagen kunnen opslaan, zodat ik later kan terugkeren om mijn aankoop af te ronden.”

Nog even een nuancering voordat de tips volgen: Besteed niet buitensporig veel tijd aan het perfectioneren van de user story-zin. Het dient slechts als ondersteuning van de gesprekken tussen het team en de business.

Tip 1 – Focus op de gebruiker

Een user story zonder gebruiker is geen USER story. We zien geregeld zogenaamde user stories die beginnen met ‘Als ontwikkelaar’ of ‘Als product owner’, zoals in het onderstaande bijvoorbeeld: 

“Als ontwikkelaar wil ik de code herstructureren, zodat het in de toekomst gemakkelijker en sneller wordt om deze module aan te passen.”

Deze zin gaat over het werk van de ontwikkelaar, in plaats van over requirements, of anders gezegd in plaats van over de geautomatiseerde ondersteuning die de gebruiker nodig heeft. 

N.B. Hoewel het onderhouden van codekwaliteit essentieel is, is het geen requirement en hoort het niet in een user story. Aan welke kwaliteitsstandaarden de code moet voldoen, hoort thuis in de Definition of Done. Het wegwerken van eventuele technical debt gaat in overleg met de product owner.

Tip 2 – Gebruik specifieke gebruikersrollen

Bij ‘Als <gebruiker> wil ik …’’ gaat het om een gebruikersrol ofwel een type gebruiker, bijvoorbeeld een student of een patiënt.

Een user story laten beginnen met een algemene aanduiding zoals ‘Als gebruiker’ of ‘Als klant’ zegt te weinig. En ook het merendeel van de stories dezelfde gebruikersrol geven, voegt nauwelijks informatie toe.

Het is niet specifiek genoeg, waardoor je je onvoldoende kunt inleven in de context en concrete situatie van de gebruiker.

Hier zijn enkele tips om algemene gebruikersrollen specifieker te maken:

  • Voeg bijvoeglijke naamwoorden toe, zoals ‘nieuwe klant’ of ‘zakelijke klant’ en bijvoorbeeld ‘beginnend boekhouder’.
  • Benoem de intentie waarmee de gebruiker het systeem gebruikt, bijvoorbeeld ‘eventplanner’.
  • Onderscheid verschillende toestanden of situaties, zoals ‘herstellende patiënt’, ‘chronisch zieke’, ‘zwangere vrouw’ etc bij een gezondheidsapp.

Tip 3 – Visualiseer de gebruikersrollen

Het is raadzaam om in het begin van het traject meteen de voornaamste gebruikersrollen te identificeren. Daar heb je later bij het opstellen van user stories veel plezier van. 

Je kunt de gebruikersrollen visueel weergeven in een boomstructuur. Dan is het in één oogopslag voor iedereen duidelijk en hoef je er niet veel uitleg bij te geven.

Hier is een voorbeeld van een boomstructuur van de gebruikersrollen van een online leeromgeving: 

Naast deze gebruikersrollen heb je soms voor bepaalde user stories een ad-hoc rol nodig. Bijvoorbeeld als je voor nieuwe gebruikers een online tour met uitleg wilt tonen. Het heeft weinig zin om dit soort ad-hoc rollen in de boomstructuur op te nemen.

Conclusie

User stories zijn een uitstekend middel om requirements helder te krijgen, maar dan moet je ze wel vanuit het oogpunt van de gebruiker maken.

Door meer aandacht te schenken aan de gebruikersrollen en deze met behulp van de tips in dit artikel expliciet te maken, vergroot je de kwaliteit van de user stories. 

Dit helpt agile teams niet alleen bij het beter begrijpen van de eindgebruikers, maar ook bij het prioriteren en ontwikkelen van functionaliteit die écht waarde toevoegt

We horen graag je reactie op dit artikel. Heb je iets aan de tips? Of als je ze al toepast, wat zijn je ervaringen ermee?

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie