We mogen ons gelukkig prijzen met de ontelbaar veel requirementstechnieken die ons ter beschikking staan. Naast traditionele technieken is er een steeds verder toenemende hoeveelheid agile technieken.

Toch worden er maar weinig verschillende technieken gebruikt in een gemiddeld project. Daar verbaas ik me  weleens over. Weet jij bijvoorbeeld wanneer het handig is om de volgende technieken in te zetten?

Use cases, benefit mapping, constraint stories, storyboarden en product dimensies.

Voor ieder aspect van ons werk en vrijwel elke praktijksituatie is wel een geschikte techniek te vinden. Je bent niet de enige die aanloopt tegen stakeholders die in oplossingen denken, gebruikers die niet goed onder woorden kunnen brengen wat ze nodig hebben, of ontwikkelaars die om meer informatie blijven vragen, om een paar voorbeelden te noemen.

Requirementstechnieken die je in ieder geval nodig hebt

Ik wil je uitdagen op zoek te gaan naar de bij jouw praktijksituatie best passende requirementstechnieken. De indeling hieronder gaat je daarbij helpen, dat heeft het mij in elk geval wel gedaan.

Ik onderscheid 3 categorieën. Daarbinnen heb je tenminste één maar meestal meerdere requirementstechnieken nodig.

1. Technieken om focus te houden

Je wilt ervoor zorgen dat iedereen binnen het project zich richt op het realiseren van de requirements. Een prachtig systeem dat niet aan de gebruikersbehoeften voldoet, is weggegooid geld. Agile focust daarom op businesswaarde, belangrijkste dingen eerst en gebruikersfeedback. Bijvoorbeeld de technieken productvisie, impactmap, businesswaarde poker en splittesten kunnen je daarbij helpen.

Om focus te houden komen de volgende groepen technieken goed van pas:

  • Technieken om het bedrijfs- of projectdoel scherp te stellen
  • Prioriteringstechnieken
  • (Software)validatietechnieken

2. Technieken om de samenhang in beeld te brengen

Je wilt voorkomen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Een systeem heeft al snel ontelbaar veel gedetailleerde requirements. De samenhang in beeld houden is lang niet altijd eenvoudig. In agile vormen requirements een dynamisch geheel, dat je voortdurend bijstelt en uitbreidt. Bijvoorbeeld de technieken storymap, KANO, feature injection en verticaal slicen kunnen je hierbij helpen.

Om de samenhang in beeld te brengen komen de volgende groepen technieken goed van pas:

  • Technieken die overzicht geven
  • Typeringen van requirements
  • Technieken om requirements op te delen

3. Technieken om requirements uit te werken

Je wilt uiteraard dat de software die gebouwd wordt aan de requirements voldoet. Daarvoor kunnen gedetailleerd uitgewerkte requirements nodig zijn. Bij een agile ontwikkelteam moeten die requirements just in time and just enough bekend zijn. Bijvoorbeeld de technieken user stories, methode H, customer journeys en Specification by Example kunnen je hierbij helpen.

Om requirements uit te werken komen de volgende groepen technieken goed van pas:

  • Technieken om requirements(details) te achterhalen
  • Communicatie- en samenwerkingstechnieken
  • Documentatietechnieken

Met deze indeling van 3 x 3 groepen van requirementstechnieken vind je snel wat voor technieken er nog ontbreken in de huidige werkwijze. Zo kun je gericht op zoek naar de best passende technieken voor jouw praktijksituatie. Ik wil je graag uitdagen om daar naar op zoek te gaan.

Neem je de uitdaging aan? Zet je vragen in het reactieveld hieronder en laat weten over welke technieken je meer informatie wilt hebben. Dan schrijf ik daar de volgende keer, bij voldoende belangstelling, een heel artikel over.


Nicole de Swart

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Copy link
Powered by Social Snap