Er staan ons ontelbaar veel requirementstechnieken ter beschikking. Traditionele technieken en agile requirementstechnieken. Vooral van die laatste komen er steeds meer bij. Daar mogen we ons gelukkig mee prijzen.
Toch past de gemiddelde analist weinig verschillende technieken toe. Daar verbaas ik me weleens over. Hoe groot is jouw arsenaal aan requirementstechnieken? Weet jij wanneer het handig is om bijvoorbeeld de volgende technieken in te zetten?
Use cases, benefit mapping, constraint stories, storyboarden, product dimensies
Voor vrijwel elke situatie en elk aspect van ons werk is wel een geschikte techniek te vinden. Je bent niet de enige die aanloopt tegen stakeholders die in oplossingen denken, gebruikers die hun requirements niet goed onder woorden kunnen brengen, of ontwikkelaars die om meer informatie blijven vragen.
Requirementstechnieken die je in ieder geval nodig hebt
Ik wil je uitdagen op zoek te gaan naar de bij jouw praktijksituatie best passende requirementstechnieken. De indeling hieronder gaat je daarbij helpen.
Het indelen van de requirementstechnieken in 3 categorieën heeft mij enorm geholpen. Uit elke categorie heb je tenminste één maar meestal meerdere technieken nodig.
Ik onderscheid de volgende categorieën:
1. Technieken om focus te houden
Je wilt dat het hele agile team en de business stakeholders zich richten op het realiseren van businesswaarde. Een prachtig systeem dat niet aan de gebruikersbehoeften voldoet, is immers weggegooid geld. Agile focust daarom op businesswaarde. De voornaamste dingen eerst oppakken en gebruikersfeedback zijn daarbij belangrijk.
Voorbeelden
De technieken productvisie, impactmap, businesswaarde poker en splittesten kunnen je hierbij helpen.
Om focus te houden komen de volgende groepen technieken goed van pas:
- Technieken om het productdoel scherp te stellen (bv productvisie)
- Prioriteringstechnieken (bv businesswaarde poker)
- (Software)validatietechnieken (bv splittesten)
Verder ontdek je in onze online training De kunst van het doorvragen eenvoudige technieken om de vraag achter de vraag en oplossingsvrije requirements te achterhalen.
2. Technieken om de samenhang in beeld te brengen
Je wilt voorkomen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Een systeem heeft al snel ontelbaar veel gedetailleerde requirements. Het overzicht houden en de samenhang zien, is lang niet altijd eenvoudig. In agile vormen requirements een dynamisch geheel, dat je voortdurend bijstelt en uitbreidt.
Om de samenhang in beeld te brengen komen de volgende groepen technieken goed van pas:
- Technieken die overzicht geven (bv storymap)
- Typeringen van requirements (bv KANO)
- Technieken om requirements op te delen (bv BV Brillen methode die we uitleggen in onze online training Juwelen van user stories)
3. Technieken om requirements uit te werken
Je wilt uiteraard dat de software die gebouwd wordt aan de gebruikersbehoeften voldoet. Daarvoor stel je requirements op. Die vroeg of laat ook voldoende gedetailleerd uitgewerkt moeten worden. De requirements moeten just in time en just enough bij de ontwikkelaars bekend zijn.
Voorbeelden
De technieken user stories, methode H, customer journeys en specification by example kunnen je hierbij helpen.
Om requirements uit te werken komen de volgende groepen technieken goed van pas:
- Technieken om requirements(details) te achterhalen (bv user stories)
- Communicatie- en samenwerkingstechnieken (bv methode H)
- Documentatietechnieken (bv specification by example)
Neem je de uitdaging aan?
Met deze indeling van requirementstechnieken in 3 x 3 categorieën zie je snel wat voor techniek je nog mist. Ik daag je uit om voor elke categorie op zoek te gaan naar de voor jouw praktijksituatie best passende technieken.
Neem je de uitdaging aan? Als je hieronder beschrijft waarvoor je een techniek zoekt, kan ik of een van de lezers van dit artikel je een paar suggesties aan de hand doen.
Nicole de Swart
Ik kan niet uit mijn hoofd de juiste technieken bij de 9 bulletpoints verzinnen. Dus zou graag een totaaloverzicht willen.
Hier is een voorbeeld voor alle 9 bullets. Ik heb ze ook meteen aan het artikel toegevoegd.
1. a. productvisie, b. businesswaarde poker, c. splittesten
2. a. storymap, b. KANO, c. verticaal slicen
3. a. user stories, b. methode H, Specification by example