‘Gaan de ontwikkelingen in ons vakgebied niet te snel?’, vraag ik me weleens af. Ik merk namelijk dat steeds meer analisten en organisaties het niet meer kunnen bijbenen. In de praktijk zie ik dat men wel een aantal verbeteringen doorvoert (bijvoorbeeld iteratief werken), maar ook belangrijke verbeteringen laat liggen. Dat is jammer, want we kennen tegenwoordig veel effectievere manieren om de requirements te achterhalen en om te gaan met wijzigingen daarin.

Ik geef je daarom 4 tips om je requirementsproces verder te verbeteren. Ze zijn niet moeilijk toe te passen, maar vragen wel een beetje lef :-).

Tip 1. Documenteer zoveel als nodig is in jullie specifieke situatie

Agile heeft ons doen inzien dat we best wel waren doorgeslagen in het documenteren van requirements en alle details die daar bijhoren. Toch is het zomaar achterwege laten van het grootste deel van de documentatie geen goed idee. Je kunt alleen met een gerust hart substantieel minder documenteren als je hebt gewaarborgd dat:

  1. de juiste software wordt gebouwd
  2. impactanalyses en RFC’s goed uitgevoerd kunnen worden
  3. er geen essentiële kennis verloren gaat als medewerkers niet meer beschikbaar zijn

Pas agile technieken toe om dit te waarborgen, dan zal de behoefte aan documentatie snel afnemen.

Tip 2. Hanteer de spreuk ‘goed is goed genoeg’

Het is niet nodig om in 1 keer de perfecte requirements te eliciteren, analyseren, documenteren, valideren en te managen. Bovendien is het niet echt een realistisch streven. De gebruikers weten namelijk maar tot op zekere hoogte wat ze willen. Als je daar onvoldoende rekening mee houdt, keert de business zich (langzaam) van je af.

Geef de business stakeholders daarom de gelegenheid om te ontdekken wat voor systeem ze precies nodig hebben. Begin met de requirements voor een eerste eenvoudige versie van het systeem en help de stakeholders om zich daar een goed beeld van te vormen. Verbeter en breid het daarna stapsgewijs uit.

Tip 3. Bekijk de requirements met ‘de kennis van vandaag’

Als je wilt kunnen inspelen op wijzigingen en nieuwe inzichten eenvoudig door wilt kunnen voeren, moet je steeds uitgaan van de kennis die je op dat moment hebt. Daar bedoel ik mee dat alleen de actuele informatie over de eisen en wensen van de business van belang is. Houd daarom niet vast aan eerder afgestemde of goedgekeurde requirements.

Zeg (en denk) bij een wijziging niet ‘maar toen zei je …’. Zie een wijziging als iets positiefs. Kennelijk zijn de werkelijke behoeften weer een stukje scherper geworden. Check hooguit wat hen van mening heeft doen veranderen. Zorg daarnaast dat de requirements steeds het actuele beeld weergeven en het doorvoeren van aanpassingen niet veel tijd kost.

Tip 4. Neem afscheid van achterhaalde ‘wijsheden’

Een aantal punten die we de afgelopen decennia heel belangrijk vonden, zijn ondertussen achterhaald. Tegen beter weten in hebben we altijd onze uiterste best gedaan om:

  • De complete set aan requirements voor aanvang van de bouw vast te stellen en goedkeuring daarvoor te krijgen. Het gevolg daarvan is dat er te veel tijd zit tussen het definiëren van de requirements en het implementeren ervan. Dat leidt weer tot extra veel wijzigingen, omdat nieuwe inzichten en veranderde marktomstandigheden niet in de requirements verwerkt zijn.
  • De requirements volledig, eenduidig en meetbaar te specificeren. We weten eigenlijk wel dat dit onmogelijk is, maar staken er desondanks veel tijd en energie in om ze zo volledig mogelijk te maken. Nu weten we dat dit verloren moeite is en dat we niet bang hoeven zijn om requirements te wijzigen en uit te breiden. In een iteratief proces maak je juist gebruik van voortschrijdend inzicht.

Ik hoop dat deze tips waardevol voor je zijn en dat je ze gaat toepassen. Het zal je helpen om de werkelijke gebruikersbehoeften helder te maken.

Ik kijk uit naar je reactie. Welke tip spreekt je het meest aan? Zet het alsjeblieft in het reactieveld hieronder.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This