Do's en don'ts voor agile analistenHet valt me op dat analisten die volgens agile gaan werken vaak maanden en soms jarenlang zoekende zijn naar een goede werkwijze.

  • Misschien voel jij ook aan dat het nog niet helemaal lekker loopt, maar weet je de vinger niet op de zere plek te leggen
  • of misschien heb je al van alles geprobeerd om je werkwijze en de requirements te verbeteren, maar boek je daar nog onvoldoende resultaten mee.

Omdat dat nergens voor nodig is én ik je die zoektocht wil besparen, heb ik 25 cruciale do’s and don’ts gebundeld in het e-book ‘Vliegende start als agile analist’. En het mooie is dat je hem gratis van me krijgt. Ik wil namelijk dat jij en de projecten waar je voor werkt succesvol zijn. Zo zorgen we er samen voor dat steeds meer gebruikers de software krijgen waar ze echt op zit te wachten.

Je kunt het e-book hier gratis aanvragen.

Hieronder vind je alvast 5 do’s and dont’s als voorproefje.

1. De rol van een analist

In agile is de rol van analist niet expliciet belegd. In agile gebruikt men bewust zo min mogelijk rolnamen om de samenwerking binnen het multidisciplinaire team te bevorderen. Het gaat veel meer om de unieke kennis en vaardigheden van de teamleden.

  DO   Laat je toegevoegde waarde als analist zien

Gelukkig voor ons biedt agile daar volop gelegenheid voor. De typische vaardigheden van een analist, zoals luisteren, doorvragen, overzicht houden en prioriteren, zouden eigenlijk alle agile teamleden moeten bezitten.

2. Product backlog met user stories

Bijna elk agile team maakt gebruik van een product backlog met daarin user stories. Uitgebreide kennis en vaardigheden om hier goed mee om te gaan zijn voor een agile analist onontbeerlijk. Het is bijvoorbeeld goed om je te realiseren dat een user story een beperkte scope heeft, omdat je in sprints werkt. Eén van de gevolgen daarvan is:

  DON’T   Gebruik de user stories niet als systeemdocumentatie

Een user story omvat namelijk alleen de gewenste wijziging op de al gerealiseerde software op dat moment. Een user story zegt daarmee niets over de uiteindelijk op te leveren software. En dat is precies wat je wel wilt vastleggen in systeemdocumentatie.

3. Requirements achterhalen

Binnen agile is er veel aandacht voor het achterhalen van requirements. Ze heeft ook een heldere en onderscheidende visie op de beste manier om dat te doen. Belangrijk daarbij is dat je requirements tijdens de rit steeds verder uitwerkt en naar de laatste inzichten aanpast.

  DON’T   Ga er niet van uit dat gebruikers precies weten wat hun requirements zijn

Ook niet als de business stakeholders zelf wel denken te weten wat voor systeem ze nodig hebben. In agile heb je volop mogelijkheden om de business te helpen zich gaandeweg het project een steeds betere voorstelling van hun ideale systeem te maken. En dat de requirements niet meteen helemaal goed hoeven te zijn, is voor jou ook een stuk relaxter.

4. Requirements detailleren

Vroeg of laat moeten we concreet en tot in detail aangeven wat de requirements zijn. Agile heeft uitgesproken ideeën over hoe en wanneer je dat het beste doet. Overbodig werk, bijvoorbeeld als gevolg van voortschrijdend inzicht, wordt zoveel mogelijk vermeden.

  DON’T   Voorkom dat er een grote voorraad aan requirements ontstaat

Hoe meer requirements uitgewerkt zijn en hoe langer ze op voorraad liggen, hoe groter de kans is dat ze gecorrigeerd moeten worden als er inzichten wijzigen. Bovendien hebben requirements nauwelijks waarde zolang ze op de plank liggen te wachten totdat iemand (het ontwikkelteam) ze gaat implementeren.

5. Het werkproces

Requirements maken integraal onderdeel uit van elk agile proces. Agile is echter geen methode met voorgeschreven activiteiten en producten. Om het werk in goede banen te leiden geeft scrum wel een raamwerk. Maar elk project moet dat zelf concretiseren. De 3 pijlers van agile kunnen je daarbij helpen.

  DO   Omarm de 3 pijlers van agile

Agile is bij uitstek geschikt om complexe projecten en slecht voorspelbare processen in goede banen te leiden. Het is dan belangrijk om in te spelen op de actuele situatie en continu mee te bewegen. De 3 pijlers van agile, transparantie, feedback en bijsturen, maken dat mogelijk.

Dit was een beknopte beschrijving van enkele do’s and dont’s uit mijn nieuwe e-book ‘Vliegende start als agile analist’.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Beantwoord de volgende 2 vragen in het reactieveld hieronder:

  1. Hoe volwassen m.b.t. agile is de omgeving waarin je werkt?
  2. Wat is nu het belangrijkste punt waar je m.b.t. agile requirements tegenaan loopt?


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This