Agile analist specialist of generalistMaar weinig analisten lijken scherp te hebben wat er van hen verwacht wordt in een agile omgeving. Als mij die vraag wordt gesteld, is mijn eerste reactie: “Het is maar net aan wie je het vraagt.”

Bedoel je:

  • wat jouw organisatie, manager, projectleider of teamgenoten van jou verwachten?
  • wat de agile aanpak van jou als analist verwacht?

Dit kan tot compleet verschillende antwoorden leiden. Zeker in een hybride (deel agile, deels traditionele) omgeving kunnen de verwachtingen nogal uiteenlopen. Het is dan maar net aan wie je het vraagt. En verder is de kans groot dat die persoon het eigenlijk ook niet goed weet.

Geen wonder dat jij niet scherp krijgt wat er van je verwacht wordt.

De agile aanpak is er wel duidelijk over, maar heeft het niet expliciet over analisten. Afgelopen zomer heb ik een e-book geschreven over wat agile van je verwacht en hoe je daar in de praktijk mee omgaat. Klik hier als je het e-book ‘Agile Requirements’ wilt lezen.

In dit artikel wil ik een misverstand uit de weg ruimen (staat niet in het e-book).

Specialisten en generalisten

Als jij niet de product owners of scrum masters rol hebt, maak je volgens Scrum onderdeel uit van een multidisciplinaire ontwikkelteam.

Dat betekent niet dat je ook moeten programmeren! Agile verwacht wel van de leden van het multidisciplinaire team dat ze ook werkzaamheden die buiten hun specialisme liggen, (meehelpen) uitvoeren.

Hierdoor is het misverstand ontstaan dat het multidisciplinaire team uit generalisten moet bestaan. Dat is dus niet waar. Specialisten zijn bijzonder waardevol, ook binnen agile, want ze leveren doorgaans sneller en kwalitatief beter werk.

Generalist en specialist-op-één-gebied zijn de twee uitersten op de specialisatieschaal. Het hoeft niet zwart of wit te zijn, generalist of specialist. Er zijn ook vele tinten grijs mogelijk.

Werkverdeling

Een effectief agile team bekijkt gezamenlijk (in de stand up) welke taken de hoogste prioriteit hebben en spreken af wie welke taak oppakt. Uiteraard houden ze daarbij rekening met de competenties en voorkeuren van elk teamlid. Maar iedereen moet een waardevolle bijdrage leveren aan het teamresultaat. Wachten totdat een andere teamlid zijn werk heeft afgerond is er dus niet bij.

De ene keer doe je werk binnen je specialisme, de andere keer help je een andere specialist en leer je al doende nieuwe vaardigheden. Of soms is er geen specialist en moet je het jezelf aanleren.

Op deze manier wordt je steeds waardevoller voor het team en ontwikkel je misschien wel een 2e of 3e specialisme. Perfect.

In de meeste hybride organisaties wordt dit tegengewerkt.

  • Als analist (of tester of Java ontwikkelaar bijvoorbeeld) maak je vaak onderdeel uit van een afdeling met analisten en word je gestimuleerd om een betere analist te worden. Daar word je op beoordeeld en beloond. Je competenties verbreden of een ander specialisme aanleren doet je carrière (op korte termijn) geen goed.
  • Als analist (of andere specialist) word je soms in meerdere teams geplaatst omdat er een tekort is aan analisten, of omdat er in één team niet genoeg analysewerk voorhanden is. De achterliggende gedachte hierbij is dat analisten alleen analysewerk kunnen doen en dat al het analysewerk door analisten moet gebeuren. Dezelfde gedachtegang gaat voor ieder specialisme op.

Organisaties die hun teams op deze manier bemensen, houden daarmee zelf hun probleem van het tekort aan specialisten in stand. Ook leidt het tot andere problemen zodra er (tijdelijk) minder werk van een bepaald specialisme te doen is.

Bovendien realiseren zij zich niet dat tegelijkertijd voor meerdere agile teams werken funest is voor de productiviteit van de medewerker en voor de productiviteit van de teams als geheel.

Wat wordt er van jou verwacht?

  • Dat je nog beter wordt in je vak?
  • Dat je je competenties verbreedt?

Aan het antwoord op deze vraag zie je of de persoon een traditionele of een agile mindset heeft 🙂

Wat ben jij op dit moment, een specialist, een generalist of ergens er tussenin? Laat het me hieronder weten.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This