agile wekt incrementeel en interatiefAls het gaat om de werkwijze binnen ICT-projecten worden incrementeel en iteratief vaak in een adem genoemd. Ook een agile aanpak combineert incrementeel en iteratief werken.

In dit artikel vind je het antwoord op de onderstaande vragen:

  • Wat is eigenlijk het verschil tussen incrementeel en iteratief?
  • Kan een ICT-project alleen incrementeel en niet iteratief werken en omgekeerd?
  • Waarom is een agile aanpak incrementeel en tevens iteratief?

Wat is incrementeel?

Bij incrementele softwareontwikkeling bouw en release je het hele systeem niet in 1 keer maar voeg je geleidelijk steeds meer functionaliteit aan het systeem toe. Je begint met een basale versie van het systeem, ook wel wandelend skelet genoemd. Daaraan laat je de omvang, functionaliteit en kwaliteit van het systeem stap voor stap groeien. Dit zou je kunnen vergelijken met een schilderij dat geleidelijk vorm krijgt.

incrementeel vs iteratief

Wat is iteratief?

Bij iteratieve softwareontwikkeling bouw je eerst een zeer voorlopige versie, daarna vraag je feedback om vervolgens de software aan de wensen aan te passen. Daarna vraag je opnieuw feedback, etc.

Bij iteratieve softwareontwikkeling verwacht je niet dat de ontwikkelde software meteen goed is. Je gaat er juist van uit dat je de software moet aanpassen. Omdat je weet dat de software nog niet goed is, bouw je zo min mogelijk. Je bouwt het minimale dat nodig is om zinvolle feedback te krijgen. Je blijft voortdurend aanpassen en feedback vragen totdat de klant tevreden is of totdat er geen tijd of budget meer over is.

Wanneer pas je incrementeel en/of iteratief werken toe?

Zowel incrementeel als iteratief werken heeft voordelen. Je kunt ze onafhankelijk van elkaar of in combinatie toepassen.

Incrementeel werken pas je toe om het systeem geleidelijk in productie te kunnen nemen, waarbij iedere volgende release extra functionaliteit toevoegt. Op deze manier kan het project eerder beginnen met het leveren van businesswaarde.

Iteratief werken pas je toe om de juiste oplossing te vinden ofwel om te ontdekken op welke manier het systeem het beste aan de behoeften van de business kan voldoen.

Agile is incrementeel en tevens iteratief 

In een agile omgeving wordt zowel incrementeel als iteratief gewerkt. Agilisten stellen immers dat het onmogelijk is om vooraf de requirements vast te stellen. De belanghebbenden uit de business kunnen hun exacte behoeften aan geautomatiseerde ondersteuning niet voorspellen en de analisten kunnen de requirements onmogelijk op voorhand volledig en eenduidig specificeren. Iteratief werken is dan de oplossing.

Agile is erop gericht om zo veel en zo vroeg mogelijk businesswaarde te leveren. Hiertoe wordt bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal een release in productie genomen. Dit kan alleen bij een incrementele aanpak.

In welke specifieke situatie heb jij volgens een incrementele of iteratieve aanpak gewerkt? Hoe beviel dat? Plaats hieronder je reactie.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This