Bij de opkomst van agile en scrum aan het begin van deze eeuw vroegen veel analisten zich af wat hun rol nog was in het softwareontwikkelproces. Scrum heeft namelijk geen requirementsfase en onderkent de analistenrol niet. 

Tot dan toe moesten analisten aan het begin van het project de requirements verzamelen en volledig, juist en eenduidig specificeren. Die specificaties vormden vervolgens de basis voor de planning en de ontwerp-, bouw- en testfase van het project.

Dat is in agile vervangen door een incrementeel en iteratief proces.

Geschreven door Nicole de Swart, ook auteur van Handboek Requirements

Download hier de sneak preview

In veel projecten en organisaties zie je nog steeds elementen van de traditionele plangedreven aanpak terug. Een in het oog springend voorbeeld daarvan zijn fixed price contracten, waarin zowel de scope, het budget als de einddatum worden vastgezet.

Wat agile en scrum daarvoor in de plaats stellen lees je in dit artikel Zo geef je zekerheid aan het management.

Dagelijks werk analisten

Door agile is de werkwijze en rol van requirements drastisch veranderd. Daarbij komt dat ook de verantwoordelijkheid voor de requirements niet langer bij de analist ligt maar bij de product owner.

Dat roept bij veel analisten vragen op als:

  • Heb ik nog wel toegevoegde waarde binnen agile?
  • Hoe ziet mijn dagelijkse werk er dan uit?
  • Hoe ga ik precies met requirements om in een agile-omgeving?

Om bij het beantwoorden van dit soort vragen niet te blijven steken bij algemene kennis over agile requirements, heeft Nicole het boek ‘Requirements in Scrum‘ geschreven. Het is een diepgaand boek speciaal voor analisten.

In tegenstelling tot ‘Handboek Requirements’, dat het vak in de breedte beschrijft, zoomt het nieuwe boek specifiek op Scrum in.

Businesswaarde creëren

De ondertitel van het boek luidt ‘Ontdek hoe je businesswaarde creëert’. Dat is waar het in de kern om gaat in agile en Scrum. De focus van een analist en ook elk ander teamlid hoort te liggen op het creëren van businesswaarde, niet op het opstellen en implementeren van requirements zoals in het watervaltijdperk. 

Dat klinkt misschien als een subtiel verschil, maar heeft grote consequenties voor allerlei aspecten van de werkwijze.

Eén van de voornaamste consequenties wordt uitgedrukt met het eerste woord in de ondertitel ‘ontdek’.

Scrum gebruikt namelijk allerlei technieken om steeds beter zicht te krijgen op wat het meeste waarde heeft voor de business. Je leert de business en haar behoeften steeds beter kennen en past de oplossing daar voortdurend op aan. Het is als het ware een ontdekkingsreis naar maximale businesswaarde.

Sneak preview

Na het lezen van het boek weet je hoe je met scrum ontdekt wat de echte requirements zijn, zodat er toegevoegde waarde voor de business gecreëerd wordt.

Je ontdekt welke principes, richtlijnen en tools je daarvoor als analist ter beschikking staan.

De sneak preview geeft je een overzicht en uitgebreide samenvatting van het boek, zodat je zelf kunt beoordelen of het boek voor jou toegevoegde waarde biedt.

Download de sneak preview op de informatiepagina van het boek.

Nicole leest zelf delen uit het boek aan je voor én geeft je van elk hoofdstuk de samenvatting met de kernboodschappen. Je krijgt een MP3 van 23 minuten.

Welke werkwijze en technieken hanteer jij om de juiste requirements te vinden en te zorgen dat er daadwerkelijk businesswaarde gecreëerd wordt?

Heb je tips of vragen hierover? Deel ze even in het reactieveld hieronder, dan kunnen we er allemaal van leren. Bij voorbaat dank.

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie