Evert: “Ik heb goed helder gekregen wat mijn rol als business analist in een agile omgeving inhoudt. De drie hooftaken hou ik op mijn werkplek als checklist in mijn gezichtsveld.“

Dit is een fragment uit de eindbalans die Evert na afloop van het praktijkprogramma ‘Daadkracht met Agile Requirements‘ opmaakte. Omdat er veel meer analisten zijn die niet goed weten wat er in agile van een analist verwacht wordt, laten we in dit artikel zien wat de voornaamste taken van een analist zijn.

De kern van het requirementsvak

Hoewel de manier waarop we ons werk uitvoeren de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd, is de kern van het requirementsvak onveranderd gebleven. Het gaat nog steeds om:

Het creëren van een helder en gezamenlijk beeld van de behoefte van de business.

Alle betrokkenen bij het softwareontwikkeltraject, zowel vanuit de business als vanuit ICT, moeten de requirements immers op dezelfde manier begrijpen.

Niet alle requirements zijn voor iedereen even relevant, maar er mogen in ieder geval geen afwijkende beelden ontstaan.

Daarvoor is het nodig dat:

Je hoofdtaken

Hoe je een helder en gezamenlijk beeld van de requirements creëert en welke methoden en technieken je daarbij het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van je specifieke praktijksituatie. Bijvoorbeeld in hoeverre de organisatie en individuele stakeholders een transitie naar agile hebben doorgemaakt.

Los daarvan is het cruciaal dat men niet meteen een oplossing induikt, want dan zou je wel eens het verkeerde probleem kunnen oplossen of een betere oplossing over het hoofd zien.

Uiteindelijk draait het om het realiseren van het doel van de business. In agile doe je dat door steeds meer businesswaarde te creëren.  

Dat brengt ons op de 3 hoofdtaken van analisten in een agile omgeving:

  1. De business en ICT helpen om gezamenlijk de requirements scherp te krijgen 
  2. Voorkomen dat er te vroeg in oplossingen wordt gedacht
  3. Zorgen dat iedereen gericht blijft op het leveren van zo veel mogelijk businesswaarde

Als analist zorg je voor focus en help je de teamleden en de business, vertegenwoordigd door de product owner en eventueel andere stakeholders, om gezamenlijk de requirements scherp te stellen.

Je brengt de werelden van de business en de ICT’ers dichter bij elkaar, en helpt ze om samen iedere sprint maximale toegevoegde waarde voor de business te creëren. 

In de praktijk brengen

In een organisatie in transitie, waar business en ICT nog twee gescheiden werelden zijn, valt het niet mee om dat voor elkaar te krijgen. Lukt het jou om alle 3 de hoofdtaken naar behoren uit te voeren? In veel organisatie is dit geen eenvoudig opgave. 

Om jou daarbij te helpen, hebben wij het praktijkprogramma ‘Daadkracht met Agile Requirements‘ ontwikkeld. Daarin ga je 4 maanden lang aan de slag met de dingen waar jij in jouw organisatie tegenaan loopt. Onder onze begeleiding voer je stap voor stap verbeteringen in je dagelijkse werk door.

Zo:

  • Experimenteerde Evert bijvoorbeeld met het betrekken van diverse stakeholders bij de refinements en het ophalen van feedback tijdens sprintreviews.
  • Zag Monique al halverwege het programma dat de requirements steeds meer de verantwoordelijkheid van het hele team werden.
  • Hoeft Edward niet meer de hele tijd bezig te zijn met het up-to-date houden van de stories op de product backlog.

Wat wordt er van jou verwacht door je team of je organisatie? Zijn dat reële verwachtingen? Lijken ze op de 3 hoofdtaken in dit artikel? We zijn benieuwd naar je praktijkervaringen. Deel je ze hieronder even in het reactieveld?

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie