De product backlog speelt een cruciale rol bij agile requirements en agile ontwikkeling in het algemeen. Toch worden vaak dezelfde fouten gemaakt, wat nadelige gevolgen heeft voor de ontwikkelde software en de businesswaarde

Om te zorgen dat jij die fouten niet langer maakt, delen we in dit artikel de zeven meest voorkomende fouten met de product backlog én tips hoe jij deze kunt vermijden.

1. Te veel items in de product backlog

Met een overvolle product backlog met vele tientallen kleine items (meestal user stories) maak je het jezelf en het agile team onnodig moeilijk. Dit staat bekend als ‘story card hell’. Het zorgt voor veel overbodig werk, en prioriteren en actueel houden van de product backlog wordt al snel tijdrovend.

TIP: Beperk het aantal items en vergroot hun omvang zodat de backlog beheersbaar blijft. Meer hierover lees je in ‘5 tips voor het managen van de product backlog’.

2. Te vroeg tot in detail uitwerken

Het vastleggen van details is verleidelijk, maar ook problematisch als de user story pas over enkele maanden wordt opgepakt. Bij gewijzigde inzichten leidt dit tot dubbel werk of erger, er ontstaat een drempel om nieuwe inzichten meteen mee te nemen.

TIP: Werk alleen de items die de komende 2 à 3 sprints door het team worden opgepakt tot in detail uit en geef de overige items een globale omschrijving. In dit artikel geven we 4 tips die je helpen bij het bepalen van het benodigde detailniveau.

3. Onvoldoende betrokkenheid van stakeholders

Stakeholders zijn cruciaal voor het bepalen van de requirements en prioriteiten. Zonder hun betrokkenheid weerspiegelt de product backlog niet de werkelijke behoeften van de gebruikers. Onterecht denken we vaak te weten wat ze nodig hebben.

TIP: Blijf continu in gesprek met stakeholders en verwerk hun feedback actief in de product backlog. Als je nu denkt dat gebruikers vaak ook niet weten wat ze willen, lees je in dit blogartikel hoe je daarmee omgaat.

meest gemaakte fouten met de product backlog

In deze infographic hebben we de meest gemaakte fouten op een rij gezet. Met daarbij tips hoe jij die fouten kunt vermijden.

Klik hier of op de afbeelding om de infographic als pdf te openen.

4. Onvoldoende prioriteren

Zonder duidelijke prioriteiten weet het team niet welke user stories de meeste waarde toevoegen. Dit kan ertoe leiden dat het team werkt aan minder belangrijke items terwijl cruciale functionaliteiten niet of te laat opgeleverd worden. Lees dit artikel voor concrete tips voor het prioriteren van user stories.

TIP: Herzie regelmatig de product backlog en (her)prioriteer de items op basis van specifieke criteria, zodat de meest waardevolle en dringende items altijd bovenaan staan. 

5. Niet actueel houden

Een verouderde product backlog zorgt voor verwarring en kan de voortgang vertragen. Regelmatig bijwerken voorkomt dat onjuiste informatie en irrelevante items blijven staan, want je kunt dan niet meer vertrouwen op de informatie in de product backlog.

TIP: Verwerk gewijzigde inzichten en nieuwe informatie direct om de product backlog actueel te houden.

6. Verwaarlozen van feedback

Feedback van gebruikers en teamleden is cruciaal bij de iteratieve werkwijze van agile. Als je deze feedback niet goed verwerkt in de product backlog, sluit de ontwikkelde software niet goed aan bij de behoeften van de gebruikers. Dit vermindert de businesswaarde, bruikbaarheid en acceptatie van het product.

TIP: Zorg dat feedback een integraal onderdeel is van het ontwikkelproces en dat het wordt meegenomen bij het actualiseren van de product backlog. Lees hier waarom de sprintreview daarbij een belangrijk instrument is.

7. Gebrek aan een productdoel en visie

Zonder productdoel en -visie wordt het vullen en prioriteren van de product backlog arbitrair. Je kunt de businesswaarde onvoldoende vaststellen en de ontwikkeling niet in goede banen leiden. Überhaupt de juiste user stories onderkennen is dan een uitdaging. 

TIP: Zorg dat het productdoel voor iedereen helder is, zodat alle betrokkenen weten waar ze naartoe werken. In dit artikel laten we zien hoe je een productvisie en -doel op tafel krijgt.

Wist je dat het productdoel een verplicht onderdeel van de product backlog is, zoals staat in de officiële Scrum guide.

Conclusie

Goed beheer van de product backlog is cruciaal voor het succes van een agile traject. Vermijd daarom de genoemde veelvoorkomende fouten. Houd de product backlog overzichtelijk, herzie en herprioriteer regelmatig, verwerk feedback van stakeholders en zorg voor een duidelijk productdoel en -visie.

Welke van de zeven genoemde fouten herken je in je organisatie? Zie je ook de negatieve gevolgen daarvan? Zet het a.u.b. in een reactie onder dit artikel. We zijn benieuwd.

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie