Als je alle succesverhalen en voordelen van scrum en agile hoort, zou je bijna denken dat agile de silver bullet is. Over de nadelen, gevaren en randvoorwaarden van agile werken hoor en lees je weinig. 

Rini van Solingen en ik hebben daarom een artikel over de gevaren en randvoorwaarden van agile werken gepubliceerd in AG Connect. Hier lees je een samenvatting van het artikel met de titel ‘Verborgen gevaren van agile – De eerste projecten laten vaak tegenvallende resultaten zien’. 

In dezelfde serie in AG Connect is ook ons artikel De schone schijn van documentatie verschenen.

Rini van Solingen kijkt naar linksRini van Solingen is keynote spreker, auteur, CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de TU Delft. Rini heeft de bestseller De Kracht van Scrum op zijn naam staan en de boeken Het agile werkvormen boekAgile werken in 60 minuten, Scrum voor Managers en Agile

Randvoorwaarden agile werken

Weet jij welke randvoorwaarden gelden om met succes agile te kunnen werken? En welke inspanningen nodig zijn om aan die randvoorwaarden te voldoen?

De meeste mensen en organisaties ontdekken dat pas als het te laat is. Wat dat betreft lijkt agile op gezond willen leven. Denk maar aan al die mensen die in januari een jaarabonnement in de sportschool nemen. Hoeveel van hen lukt het ook écht om fit te worden?

Rini en ik maken je graag deelgenoot van de 8 verborgen gevaren van agile.

1. Agile werken is veel moeilijker dan het lijkt

De regels en principes van agile zijn eenvoudig te begrijpen. De moeilijkheid openbaart zich pas tijdens het toepassen ervan. Voordat je tot een grootschalige transitie besluit is rondkijken bij organisaties die veel verder met agile zijn een goed idee.

2. De weg naar agile is onduidelijk

Agile onder de knie krijgen gaat met vallen en opstaan. Het is een leerproces, een ontdekkingsreis. Bijsturing is nodig wanneer de eerste resultaten tegenvallen. Door het gebrek aan ervaring is vaak niet duidelijk welke aanpassingen vereist zijn. Veel teams en organisaties vallen op dat moment terug op de vertrouwde watervaltechnieken.

3. De eisen aan een product owner zijn onrealistisch

Agile stelt zeer hoge eisen aan de product owner en legt veel vertrouwen, verantwoordelijkheid en mandaat bij hem of haar neer. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk deze rol perfect in te vullen. Creatieve oplossingen zijn daarom nodig om agile projecten te laten slagen.

4. Vakmanschap kan tegenwerken

Agile werken vraagt niet alleen extra competenties en samenwerkingskwaliteiten van medewerkers, maar ook een fundamenteel andere kijk op hun vak. De basisprincipes en werkwijzen die architecten, analisten, ontwerpers, testers en ontwikkelaars tot dusver hanteerden, zullen ze voor een belangrijk deel los moeten laten.

5. Uitstelgedrag ligt op de loer

Door de focus op het snel opleveren van functionaliteit is het risico op overmatig korte termijn handelen inherent aan agile. Lange termijn effecten op kwaliteit, wendbaarheid en productiviteit worden dan genegeerd. Dit manifesteert zich pas als het te laat is. De schade is dan alleen met een bovenmatige inspanning te herstellen.

6. De impact blijkt veel groter dan gewenst

Voor zowel medewerkers als organisaties als geheel is de verandering naar agile veel groter dan het op het eerste gezicht lijkt. Agile heeft impact op zowel het werkproces als de inhoud van het werk. Agile vergt in de techniek uiteindelijk een ander voortbrengingsproces (continuous delivery) en een ander systeemlandschap (architectuur voor agility). Daarnaast heeft agile meestal een sneeuwbaleffect naar HRM, portfolio management, budgettering, structuren, contracten, systemen etc.

7. De randvoorwaarden zijn een brug te ver

Agile gaat uit van een ideale wereld, maar die bestaat helaas niet. Mensen en organisaties moeten zich aanpassen aan agile om tot de potentiële voordelen te komen. Bijvoorbeeld het werken met vaste stabiele teams waar het werk naartoe stroomt, in plaats van het toewijzen van medewerkers aan projecten.

8. Van schijnbare zekerheid naar heldere onzekerheid

Bij de start van het project is niet bekend hoe de te ontwikkelen software eruit gaat zien. Dat wordt pas gaandeweg het project bepaald. Veel opdrachtgevers ervaren dat als een groot risico. Organisaties die niet met deze onzekerheid om kunnen gaan en niet bereid zijn hun sturing daarop aan te passen, zullen agile niet goed van de grond krijgen.

Download hier het volledige artikel in pdf.

Nicole de Swart, requirementstechnieken expert
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements

Volg Nicole op:

Priya Soekhai

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken

Volg Priya op:

Tips over agile requirements

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.000 collega abonnees.

Abonneren op de tips

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Copy link
Powered by Social Snap