De impact van agile op analistenDe kern van het requirementsvak is zorgen dat business en ICT elkaar begrijpen. Ook bij een agile werkwijze gaat het nog steeds om het creëren van een helder en gezamenlijk beeld van de behoefte van de business.

De rol van analisten als gevolg van agile is behoorlijk veranderd. Maar wat houdt die verandering precies in, hoe ga je om met traditionele stakeholders en ingesleten werkwijzen, bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor requirements nog, wat is de overlap tussen de rol van analist en product owner, wat kun je als analist nog verwachten en hoe ga jij als analist hiermee om?

Er is veel aandacht voor agile werken, maar hoe je daarbinnen als analist opereert, komt weinig aan bod. En al helemaal niet als je in je agile werkwijze belemmerd wordt door stakeholders die nog in de traditionele denkwijze vastzitten.

Als je daar tegen moet opboksen, kun je je soms behoorlijk machteloos of alleen voelen. Jij wilt de requirements wel agile uitwerken, maar wat doe je als:

  • De opdrachtgever en het management agile (zeggen te) willen, maar waterval doen?
  • De business stakeholders voortdurend in oplossingen denken?
  • De gebruikers geen aandacht of geen tijd voor requirements hebben?
  • De product owner geen verantwoordelijkheid neemt of geen mandaat heeft?

Dit alles kan het voor jou behoorlijk lastig maken om agile requirements op te stellen. Wij vonden het daarom hoog tijd om meer duidelijkheid te scheppen. En hebben toen iets nieuws bedacht. We hebben een webcollege gemaakt over de rol en toegevoegde waarde van analisten.

Klik hier om het webcollege ‘De rol en toegevoegde waarde van analisten’ te bekijken.

In het webcollege lees je wat je rol is in agile, hoe je als analist heel veel toegevoegde waarde levert en wat je taken en verantwoordelijkheden zijn. We laten je zien wat je positie ten opzichte van de product owner is. En je ontdekt in welk team je het meest waardevol bent.

Nicole de Swart en Priya Soekhai

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This