Als je product owner bent, ben je feitelijk eigenaar van het product. De meeste product owners die ik tegenkom weten wel wat dat inhoudt.

Maar ik ontmoet ook product owners die tijdens de sprint bepalen aan welk item van de sprint backlog de ontwikkelaars moet werken. Of die bepalen wat de oplossing moet zijn. Of zelfs code reviews uitvoeren en zo het werk beoordelen.

Dergelijke product owners bedoelen het ongetwijfeld heel goed. Ze voelen zich betrokken en verantwoordelijk voor het product. En ze willen graag dat de klant een goed product krijgt en tevreden is. De klant is immers koning. En de product owner vertegenwoordigt de klant.

Effect op het team

Maar ik vraag me af of de product owner beseft wat het effect van dit gedrag is op het team:

  • Helpt de product owner het team door vanuit eigen kennis en expertise oplossingen aan te dragen?
  • Helpt de product owner het team door in de sprint te bepalen welke items het team moet oppakken?
  • Beseft de product owner wat het effect is op het zelfsturend vermogen van het team?

Met alle respect voor de leden van agile teams maak ik graag de vergelijking met het opvoeden van kinderen.

Naarmate kinderen groter worden wil je graag dat ze steeds meer zelf doen. Je wilt dat ze leren hoe ze hun leven zelfstandig kunnen invullen, zonder dat daar een ouder voor nodig is.

Als je kind voor het eerst zelf gaat eten, wordt het vast een hele grote knoeiboel. Maar als ouder geef je je kind de ruimte om te experimenteren en te leren. En af en toe help je het een beetje. Daardoor gaat het in de loop van de tijd steeds beter.

Zelforganisatie

De vergelijking met volwassenen is makkelijk te maken. Iedereen die iets nieuws leert, maakt fouten. Het gaat met vallen en opstaan. Maar als je de ruimte krijgt om je erin te ontwikkelen, zal het steeds beter gaan. Zo gaat het ook met zelforganisatie.

Om te leren heb je ruimte nodig om fouten te maken, zonder daarop afgerekend te worden.

Grijp jij als product owner in? Heerst er een afrekencultuur? Als er geen ruimte is om te experimenteren en fouten te maken dan zal het vertrouwen dalen.

En dat heeft tot gevolg dat de transparantie minder wordt, dat er minder verbeteringen plaatsvinden, de kwaliteit van het werk daalt en er minder (of geen) waarde wordt opgeleverd.

Ruimte geven

Ben jij product owner en je wil dat het team zelforganiserend wordt?

Geef ze dan de ruimte. Geef aan welk doel je graag wilt bereiken met de volgende sprint. En met welke product backlog items je dat denkt te realiseren.

Laat het verder aan het team over hoe ze dat doen. En laat het aan de scrum master over om het team te begeleiden in het proces.

Hoe is bij jou de relatie tussen de product owner en de rest van het agile team? Krijgen de ontwikkelaars ruimte om te leren? Mogen ze fouten maken of worden ze daar meteen op afgerekend? Laat je het even weten in een reactie onder dit artikel? Wie weet heb ik nog een paar extra tips voor je.

Michel van der Meulen

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op michelvandermeulen.com.

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie