Er zijn veel misverstanden over documentatie in agile. Rini van Solingen en ik hebben er daarom een artikel over gepubliceerd in AG Connect. De titel luidt ‘De schone schijn van documentatie (in agile) – Over de zin en onzin van documenteren wordt zelden nagedacht’. 

Hieronder lees je een samenvatting van het artikel.

In dezelfde serie in AG Connect is ook ons artikel Verborgen gevaren van agile verschenen.

Rini van Solingen over documentatie in agileRini van Solingen is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar global software engineering aan de TU Delft. Hij is auteur van de bestseller De Kracht van Scrum en vele andere boeken waaronder Agile werken in 60 minuten, Scrum voor managers, Agile en Het agile werkvormen boek.

Documentatie in agile

Het artikel begint als volgt:

‘Documentatie lijkt het ondergeschoven kindje bij agile werken. Onterecht, zeggen Nicole de Swart en Rini van Solingen. De rol van documentatie verandert, maar zij is niet overbodig. Vijf misverstanden over documentatie in agile.’

In agile staat het kort-cyclisch leveren van werkende en geteste software centraal. Documentatie lijkt dan al snel het kind van de rekening te worden. Voor je het weet start de volgende sprint en is er geen tijd om te documenteren wat er in de vorige is opgeleverd.

Agile is focussen op het leveren van zoveel mogelijk waarde, iedere sprint opnieuw. Ook ten aanzien van documentatie wordt daarom een kritische houding verwacht.

Dus niet als vanzelfsprekend alles documenteren, maar je bewust afvragen waarvoor die documentatie nodig is. En zo ja, misschien zijn er betere alternatieven.

Toegevoegde waarde van documentatie in agile

De toegevoegde waarde van documentatie zit hem in het overbruggen van tijd (dingen onthouden) en/of het overdragen van informatie aan mensen die niet aanwezig waren bij de mondelinge afstemming. Bijvoorbeeld aan ontwikkelaars die niet aan de refinement willen deelnemen.

Het gaat dus eigenlijk om kennisborging. Vaak wordt vergeten dat documentatie niet de enige manier is om kennis te borgen. Men gaat er impliciet vanuit dat als iets niet gedocumenteerd is, dat dat dan tevens betekent dat die kennis verloren gaat. Maar dat is een misverstand.

De gedachte dat wanneer iets ‘op papier’ staat, gelijk zou staan aan ‘in de hoofden van mensen zitten’, was altijd al schone schijn.

Vijf misverstanden

In het artikel lichten we 5 misverstanden over documentatie in agile toe, te weten:

  1. Agile zou alleen maar gaan over snel programmeren en niets documenteren
  2. Kennis zou verdampen als het niet is gedocumenteerd
  3. Informatie zou het beste via tekstuele rapporten overgedragen kunnen worden
  4. Kwaliteit van documentatie zou van essentieel belang zijn
  5. Agile en documentatie zouden op gespannen voet staan

Download hier het volledige artikel in pdf.

Nicole de Swart, requirementstechnieken expert
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements

Volg Nicole op:

Priya Soekhai

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken

Volg Priya op:

Tips over agile requirements

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.000 collega abonnees.

Abonneren op de tips

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Copy link
Powered by Social Snap