Expert in requirements

De schone schijn van documentatie

Dit is een samenvatting van het artikel dat onlangs in de Automatiseringsgids is gepubliceerd. Het artikel met als ondertitel ‘Over de zin en onzin van documenteren wordt zelden nagedacht’ begint als volgt:

‘Documentatie lijkt het ondergeschoven kindje bij agile werken. Onterecht, zeggen Nicole de Swart en Rini van Solingen. De rol van documentatie verandert, maar zij is niet overbodig. Vijf misverstanden over agile en documentatie.’

De schone schijn van documentatie

Download hier het volledige artikel in pdf.


Rini van Solingen

Dit artikel heb ik samen met Rini van Solingen geschreven. Rini is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de TU Delft. Hij is onder meer auteur van de bestseller De kracht van Scrum en van Scrum voor Managers. In februari 2016 is zijn nieuwste boek over leidinggeven aan zelfsturende (agile) teams verschenen, getiteld De Bijenherder.

Samenvatting artikel

In agile staat het kort-cyclisch leveren van werkende en geteste software centraal. Documentatie lijkt dan al snel het kind van de rekening te worden. Voor je het weet start de volgende sprint en is er geen tijd om te documenteren wat er in de vorige is opgeleverd.

Agile is focussen op het leveren van zoveel mogelijk waarde, iedere sprint opnieuw. Ook ten aanzien van documentatie wordt daarom een kritische houding verwacht. Dus niet als vanzelfsprekend alles documenteren, maar je bewust afvragen waarvoor die documentatie nodig is en of er geen betere alternatieven zijn.

De toegevoegde waarde van documentatie zit hem in het overbruggen van tijd (dingen onthouden) en/of het overdragen van informatie aan mensen die niet aanwezig waren. Het gaat dus eigenlijk om kennisborging. Vaak wordt vergeten dat documentatie niet de enige manier is om kennis te borgen. Men gaat er impliciet vanuit dat als iets niet gedocumenteerd is dat dat dan tevens betekent dat die kennis verloren gaat. Maar dat is een misverstand. De gedachte dat wanneer iets 'op papier' staat, gelijk zou staan aan 'in de hoofden van mensen zitten', was altijd al schone schijn.

We lichten de volgende 5 misverstanden over agile en documentatie toe in het artikel:

  1. Agile zou alleen maar gaan over snel programmeren en niets documenteren
  2. Kennis zou verdampen als het niet is gedocumenteerd
  3. Informatie zou het beste via tekstuele rapporten overgedragen kunnen worden
  4. Kwaliteit van documentatie zou van essentieel belang zijn
  5. Agile en documentatie zouden op gespannen voet staan

Succes met de requirements,

Nicole de Swart

PS Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op Twitter, LinkedIn, Facebook of Google+ door op onderstaande knoppen te klikken.


Reacties (2)

Rik Manhaeve
Eventjes over het verdampen van kennis (punt 2 van de soort checklist).
Nuttig zou zijn om eens wat statistieken te zien. Het aantal voorwaarden is niet min.
1. stabiliteit van het team. Het aanvullen met externe krachten is hieraan bijna tegengesteld. Is het verwachten dat elke organisatie alle nodige disciplines in huis heeft (zowel software productie, interactieontwerp, security, beschikbaarheid, uitbreidbaarheid...) niet een brug te ver? Of zijn bepaalde disciplines niet nodig of nuttig?
2.werken met externe krachten is eigenlijk een indicatie dat echt agile werken niet kan (als deze mensen ook terug vertrekken, nemen ze hun kennis mee?)
3. alle wijzigingen worden door het team zelf doorgevoerd. Dit vereist dat eventueel andere projecten waaraan ze bezig zijn tijdelijk on hold te zetten, het wordt lastig om mensen van het ene project naar het andere te laten gaan als het eerste af is. Op het moment dat ze aan een ander project beginnen, verschuift hun aandacht en begint informatie te verdampen.
4. als wijzigingen pas geruime tijd na de eerste productie beginnen te komen, wat doe je dan met het team? Waarschijnlijk aan iets anders laten werken. Dan begint de verdamping.
5.Softwarehuizen die nu software maken voor steeds wisselende opdrachtgevers, kunnen deze continuiteit niet bieden of hebben.

Tot daar enkele bedenkingen. Ik ben niet tegen agile, laat dat duidelijk zijn. Maar is de praktijk niet veel weerbarstiger, minder mooi dan de theorie?
Nicole de Swart
Dank voor je reactie Rik. Ja, de praktijk is inderdaad weerbarstiger. Of beter gezegd de meeste organisaties voldoen niet aan de randvoorwaarden die agile stelt. Dat is uiteraard prima en hun eigen keuze.
Ik hoop altijd dat het een bewuste keuze is en dat ze zich realiseren dat er bijvoorbeeld meer gedocumenteerd moet worden dan in organisaties die puur agile werken. Agile stelt die randvoorwaarden immers niet voor niets.

Geef een reactie

Gratis preview Handboek Requirements

Cover ‘Handboek Requirements’

Lees alvast 5 hoofdstukken uit het compleet vernieuwde boek

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Abonneer je en ontvang eens per maand een nieuw artikel

Je kunt je op ieder moment weer afmelden

# abonnees