Dit is een samenvatting van het artikel dat onlangs in de Automatiseringsgids is gepubliceerd. Het artikel met als ondertitel ‘Over de zin en onzin van documenteren wordt zelden nagedacht’ begint als volgt:

‘Documentatie lijkt het ondergeschoven kindje bij agile werken. Onterecht, zeggen Nicole de Swart en Rini van Solingen. De rol van documentatie verandert, maar zij is niet overbodig. Vijf misverstanden over agile en documentatie.’

Download hier het volledige artikel in pdf.

Dit artikel heb ik samen met Rini van Solingen geschreven. Rini is CTO bij Prowareness en deeltijdhoogleraar aan de TU Delft. Hij is onder meer auteur van de bestseller De kracht van Scrum en van Scrum voor Managers. In februari 2016 is zijn nieuwste boek over leidinggeven aan zelfsturende (agile) teams verschenen, getiteld De Bijenherder.

Samenvatting artikel

In agile staat het kort-cyclisch leveren van werkende en geteste software centraal. Documentatie lijkt dan al snel het kind van de rekening te worden. Voor je het weet start de volgende sprint en is er geen tijd om te documenteren wat er in de vorige is opgeleverd.

Agile is focussen op het leveren van zoveel mogelijk waarde, iedere sprint opnieuw. Ook ten aanzien van documentatie wordt daarom een kritische houding verwacht. Dus niet als vanzelfsprekend alles documenteren, maar je bewust afvragen waarvoor die documentatie nodig is en of er geen betere alternatieven zijn.

De toegevoegde waarde van documentatie zit hem in het overbruggen van tijd (dingen onthouden) en/of het overdragen van informatie aan mensen die niet aanwezig waren. Het gaat dus eigenlijk om kennisborging. Vaak wordt vergeten dat documentatie niet de enige manier is om kennis te borgen. Men gaat er impliciet vanuit dat als iets niet gedocumenteerd is dat dat dan tevens betekent dat die kennis verloren gaat. Maar dat is een misverstand. De gedachte dat wanneer iets ‘op papier’ staat, gelijk zou staan aan ‘in de hoofden van mensen zitten’, was altijd al schone schijn.

We lichten de volgende 5 misverstanden over agile en documentatie toe in het artikel:

  1. Agile zou alleen maar gaan over snel programmeren en niets documenteren
  2. Kennis zou verdampen als het niet is gedocumenteerd
  3. Informatie zou het beste via tekstuele rapporten overgedragen kunnen worden
  4. Kwaliteit van documentatie zou van essentieel belang zijn
  5. Agile en documentatie zouden op gespannen voet staan


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This