Met een Programma van Eisen geeft de opdrachtgever aan, aan welke eisen en randvoorwaarden het te ontwikkelen systeem moet voldoen. Je wilt voorkomen dat de bekende schommelkarikatuur ook van toepassing wordt op jullie project. Dat bereik je door de business te helpen bij het expliciet maken van hun eisen en wensen, door de eisen helder te communiceren en door op tijd te controleren of de software aan de eisen voldoet. Een doeltreffend Programma van Eisen maakt dit mogelijk.

3 basis ingrediënten

Om de schommelkarikatuur te verslaan moet een Programma van Eisen 3 basis ingrediënten bevatten. Deze 3 basis ingrediënten versterken elkaar en vormen gezamenlijk een ijzersterk recept.

  1. Om de business te helpen bij het expliciet maken van hun eisen en wensen hebben ze een concreet beeld van de gewenste situatie nodig. Dat beeld moeten ze geleidelijk opbouwen. Het is namelijk niet mogelijk om dat vooraf (voordat de bouw van het systeem is gestart) in de volle breedte en met alle details te overzien.Het Programma van Eisen kun je daarom beter in delen opleveren of anders gezegd werken met kleine deelprojecten.. Voor ieder deelproject stel je een mini-PvE op tijdens het voorgaande deelproject. Je begint met de kern van het systeem en bouwt dat met iedere mini-PvE verder uit. Op deze manier bouw je het beeld geleidelijk op door voort te borduren op de software die in eerdere deelprojecten is opgeleverd.
  2. Om de eisen helder te communiceren aan het ontwikkelteam is tweerichtingsverkeer noodzakelijk. Dat is namelijk de enige manier om erachter te komen of de eisen duidelijk zijn en goed geïnterpreteerd worden door de ontvanger.Voor het Programma van Eisen betekent dit dat je een groot deel mondeling overbrengt en daardoor niet alle details schriftelijk hoeft vast te leggen. Alleen informatie waarop je later terug wilt kunnen grijpen moet expliciet vastgelegd worden. Hoe vaker je mondeling contact hebt met het ontwikkelteam, hoe minder details je hoeft vast te leggen. Bovendien is het veel eenvoudiger om mondeling uit te leggen wat je wilt en hoor je meteen of je boodschap correct overkomt.
  3. Om zinvol te controleren of de software aan de eisen voldoet moet je zorgen dat je ruimte hebt om bij te sturen. Het gaat er namelijk om dat jullie (uiteindelijk) een systeem opgeleverd krijgen dat volledig aan de wensen voldoet. Daarop controleren is belangrijk, maar alleen als er daarna ook ruimte is voor herstelacties komt het optimale systeem dichterbij.Voor het Programma van Eisen betekent dit dat de bijbehorende acceptatietesten vroegtijdig moeten worden uitgevoerd. Hoe eerder en hoe vaker er getest wordt, hoe eenvoudiger en minder kostbaar het is om de software aan te passen. Laat daarom niet alleen acceptatietesten aan het eind van ieder deelproject uitvoeren, maar organiseer ook tussentijds feedback op schermprototypen en op nog in bewerking zijnde onderdelen van het systeem.

Kortom, participatie tijdens de ontwikkeling van de software is effectiever dan vooraf een omvangrijk en gedetailleerd Programma van Eisen opstellen.

Wat zijn je ervaringen met een PvE? Herken je de genoemde problemen? Hebben jullie daar oplossingen voor gevonden? Zet je ervaringen in het reactieveld hieronder.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This