Als jij, net als het overgrote deel van de analisten, in een hybride omgeving werkt, krijg je met traditionele krachten in je organisatie te maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het management van tevoren de scope en de requirements helder wil hebben. Of dat er meer gedocumenteerd moet worden dan binnen agile wenselijk is.

Het is dan niet mogelijk om volledig agile te werken. Hoe graag je dat ook zou willen.

Wat doe je bijvoorbeeld als:

 • Het management traditionele voortgangs­rapportages wil hebben?
  Het management stuurt dan op het bouwen van zo veel mogelijk user stories of het implementeren van de afgesproken requirements. Terwijl ze beter kunnen turen op het realiseren van het bedrijfsdoel en de productvisie, zoals in agile.
 • De business aan traditionele acceptatietesten vasthoudt?
  In een traditionele gebruikersacceptatietest (GAT) controleren de gebruikers (vertegenwoordigers) of de ontwikkelde software overeenkomt met de afgesproken requirements. Zelfs als je veel op voorhand afgesproken requirements zou hebben, heeft een traditionele GAT bij het correct toepassen van de iteratieve werkwijze van agile weinig zin.
 • Het management of andere business stakeholders op voorhand behoorlijk gedetailleerd uitgewerkte requirements eisen?
  Deze stakeholders houden dan vast aan de (schijn)zekerheid van vooraf afgesproken requirements. Denk aan fixed price / fixed scope contracten, en aan business stakeholders die op voorhand al hun eisen en wensen gedetailleerd willen uitwerken en accorderen.

Toch hoeven deze voorbeelden geen belemmering te zijn. Zolang je op een agile manier blijft omgaan met requirements, zijn dit soort traditionele krachten goed te combineren met een agile werkwijze. (Hoe precies leer je in onze nieuwe online cursus.)

Dat doe je door bepaalde elementen van traditionele requirements toe te voegen aan je, in de basis, agile werkwijze.

TOEVOEGEN, niet vervangen! Dat is namelijk wat we veel fout zien gaan.

LET OP Als je (te veel) essentiële aspecten van agile requirements loslaat en vervangt door elementen uit de traditionele aanpak, krijg je meer een traditionele dan een agile werkwijze. Als je niet oppast maakt je gecombineerde aanpak geen gebruik van de kracht van het iteratieve proces en wordt het alleen het opstellen van requirements in sprints.

Doe je dat op een goede manier en dus alleen de voor jouw praktijksituatie noodzakelijke traditionele elementen toevoegt, dan houdt je de stakeholders tevreden en heb je een effectieve werkwijze.

LET OP Je betaalt er wel een prijs voor. Het is in vergelijking met een 100% agile werkwijze minder efficiënt en wellicht ook minder effectief. Je doet immers concessies aan de lean inrichting van agile.

Ons advies

Doe je uiterste best om de essentiële aspecten van agile overeind te houden en voeg net genoeg traditionele elementen toe om de stakeholders mee te krijgen in je agile werkwijze.

Dit is één van de kernboodschappen van het eerste webcollege van Inspelen op traditioneel denkende stakeholders. Daarin reiken we je het onderstaande stappenplan aan.

In 3 stappen de voor jouw praktijksituatie best passende werkwijze samenstellen:

 1. Kies of agile of traditionele requirements als basis
 2. Houd de essentiële aspecten van de gekozen basis zoveel mogelijk overeind
 3. Voeg elementen uit de andere aanpak toe

In onze nieuwste online cursus ‘Inspelen op traditioneel denkende stakeholders’ helpen we je aan een soepele agile werkwijze en requirements met precies genoeg details.


 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This