Minimum Viable Products (MVP’s) zijn een mooie aanvulling op agile development en worden dan ook veelvuldig gebruikt. Vaak wordt een MVP gezien als de eerste mijlpaal die alle must-have functionaliteit bevat. Dat is echter een hardnekkig misverstand.

In dit artikel leggen we uit waar MVP’s voor bedoeld zijn. We hebben ook een infographic toegevoegd, waarin je in één oogopslag ziet hoe je MVP’s binnen agile toepast.

Experimenten

Laten we beginnen met de oorsprong van MVP’s.    

MVP in lean startup

Het concept Minimum Viable Product komt uit Lean Startup en wordt uitgebreid toegelicht in de internationale bestseller ‘De lean startup’ van Eric Ries.

In de Lean startup-aanpak speelt de bouwen-meten-leren-feedbackcyclus een prominente rol.

De MVP’s dienen daarbij als experimenten om te leren hoe de markt reageert op productideeën en nieuwe functionaliteit. 

Feedback

Dit concept uit Lean startup sluit goed aan bij het proefondervindelijke karakter van agile. Frequente feedbackloops zijn immers ook in agile essentieel. 

In Scrum is de Sprintreview in het leven geroepen om elke sprint feedback te ontvangen op de ontwikkelde software. Deze feedback is onmisbaar en een essentieel onderdeel van agile en iteratieve ontwikkeling.

Toch zijn alleen sprintreviews zelden voldoende voor het maximaliseren van de businesswaarde.

Hoe je veel businesswaarde creëert ontdek je in het nieuwste boek van Nicole ‘Requirements in Scrum‘. Download hier de sneak preview met een uitgebreide samenvatting van het boek.

Toetsen in de praktijk

Je kunt van alles bedenken en ontwikkelen, maar de praktijk is weerbarstig. Hetgeen je bedacht hebt kan in de praktijk heel anders uitpakken. Zelfs voor de ideeën en wensen die gebruikers en andere stakeholders hebben ingebracht, is dat het geval.

Totdat de ontwikkelde software in de praktijk is getoetst, is het feitelijk gebaseerd op niet meer dan aannames.

Of de software daadwerkelijk businesswaarde creëert en je stappen richting het productdoel zet, ontdek je pas wanneer gebruikers echt met de software gaan werken. 

En hier komen MVP’s om de hoek kijken.

Minimum Viable Product (MVP)

Een MVP is, zoals de naam aangeeft, een minimaal levensvatbaar product. Het is een prille versie van het systeem dat net voldoende is om te releasen en feedback uit de praktijk op te halen. 

De eerste MVP is dikwijls alleen bedoeld voor een subgroep van de uiteindelijke gebruikersgroep en bevat alleen de kernfunctionaliteit voor die specifieke subgroep. Vandaar minimaal levensvatbaar product. 

Een alternatieve term die de lading beter dekt is Minimal Inspectable Increment zoals Chuck Suscheck bepleit op Scrum.org.

Als het goed is blijft het echter niet bij één MVP maar herhaal je het experiment en de bijbehorende feedbackloop zo vaak als in jouw context zinvol is. Net zoals de bouwen-meten-leren-feedbackcyclus in Lean Startup.

infographic MVP

Infographic

Als extraatje hebben we een infographic met de voornaamst informatie over MVP’s gemaakt. Klik op de afbeelding om de hele infographic (pdf) te zien. 

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  • Gerco

    Ik denk dat je er altijd voor moet oppassen dat je een loopje neemt met de betekenis van een begrip. Minimum Viable Product is wat het is, het minimale product dat in leven blijft in gebruik in productie. Alleen weet je nooit van te voren wanneer dat is. Je kunt van een MVP alleen achteraf constateren dat deze release blijkbaar de ondergrens bevat van wat nodig is voor een productierijpe eerste versie, waarop voortgebouwd kan worden. Daarom vind ik het Minimal Inspectable Increment een mooie term voor alle releases die de weg plaveien op weg naar het MVP. Omdat je van te voren niet weet welk MII dat wordt!

    • Nicole de Swart

      Hallo Gerco, Eens dat je altijd moet oppassen dat je geen loopje neemt met de betekenis van een begrip. Dat gebeurt helaas te vaak in ons vakgebied. Dat is de reden dat ik altijd (voor zover mogelijk) terugga naar degene die het begrip geïntroduceerd heeft. In het geval van MVP’s is dat Eric Ries. Heb je zijn boek The Lean Startup ook gelezen?

Geef een reactie