Hi analist,

Om te beginnen heb ik een paar vragen voor je:

  • Hoe weet je of jij succesvol bent? Wanneer heb je je werk goed gedaan?
  • Wie bepaalt dat? Je manager, je teamgenoten, jijzelf?
  • Waarom wil je eigenlijk succesvol zijn?

Tja, wanneer ben je succesvol als analist? Wanneer lever je genoeg toegevoegde waarde? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het is maar net hoe je succes definieert.

Een veelgebruikte manier om succes concreet te maken is het vaststellen van doelen. Het liefst meetbare doelen. Dit is ook wat werkgevers bij functioneringsgesprekken doen. Dat geeft duidelijkheid over hetgeen van je verwacht wordt.

Onze volksfilosoof Bas Haring heeft een interessante kijk op het stellen van doelen:

“Doelen moeten je helpen om zinvolle dingen te doen, maar doelen hoef je niet te bereiken”

Ik kwam toevallig deze video tegen waarin hij de bovenstaande uitspraak toelicht.

Terug naar succesvol zijn als analist

Mocht je op zoek zijn naar een inhoudelijk antwoord, lees dan het artikel over do’s and don’ts voor agile analisten (met gratis e-book) dat ik een tijdje geleden heb geschreven.

We willen allemaal succes bereiken in ons werk en in ons leven. Maar waarom?, vraagt Bas Haring zich af. Het pad naar succes is zwaar en wat heb je eigenlijk aan succes? Zitten wij zelf aan het stuur in het nastreven van onze dromen of zijn wij het willoze slachtoffer van ‘iets in ons hoofd’?

Ik moest daarbij denken aan mijn kritische vader. Bij hem kon je het niet snel goed doen. Pas toen hij begin 2018 overleed realiseerde ik me dat ik succes wilde hebben, zodat hij trots op me zou zijn. Dat ik vooral streefde naar die successen die hem zouden aanspreken. En dat kon altijd meer en beter.

Misschien dat daarom mijn oog viel op het boek ‘Voor een echt succesvol leven’ met daarin de onconventionele kijk op succes van Bas Haring. Op de achterkant van het boek lees je:

“Dit boek probeert een lans te breken voor hen die onsuccesvol zijn. Voor hen die een leven leiden dat nergens toe leidt, die niets nalaten: geen kinderen, geen gedachten, geen boeken, niets. De mensen die louter genieten of misschien zelfs helemaal niks doen. Misschien moet u het ook eens proberen”.

Het tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van succes, namelijk probleemsituaties waar je niet meer uit komt, wil je in elk geval niet. Toch raken vrijwel alle analisten daar wel een keer in verzeild.

Niet iedereen in je organisatie heeft namelijk een reëel beeld van de analistenrol en de manier waarop je requirements boven water haalt en vastlegt. Voordat je het weet ontstaan er onrealistische verwachtingen of krijg je fikse kritiek op je werkwijze of resultaten.

Als je erger wilt voorkomen of er zelf niet meer uitkomt, helpen Priya, Michel en ik je daar graag bij. In een 1-op-1 ‘Feedforward je uitdaging’-sessie geven we aan hoe je tactvol doch effectief de ontstane situatie ombuigt in de gewenste richting.

Nicole de Swart

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  • Rik Manhaeve

    Nicole,

    Fijn dat je aangeeft dat persoonlijke doelen niet zaligmakend zijn. Trouwens als je ze al zou bereiken, ze worden een ‘never ending story’ want nieuwe doelen liggen al om de hoek. Door ons zelf te hoge persoonlijke doelen te stellen maken we voor onszelf stress aan. Of je manager vindt dat je je werk goed hebt gedaan, is nuttig maar een tussenstap maar niet je eigenlijke doel. Dit bereiken zorgt ervoor dat je eventueel je job kan behouden maar je persoonlijke doel is bv het goed zorgen dat je geliefden niets te kort komen. Hier komt de work/life balance om de hoek kijken. Teveel aandacht voor welvaart (materieel) neemt energie weg van het welzijn en dat in balans houden zorgt ervoor dat je geliefden niets te kort komen op allerlei vlakken.
    Daarnaast zijn er ook nog de projectdoelen en die moeten wel SMART zijn, wat Bas ook beweert. Alleen sta je daar niet alleen voor in maar de samenwerking met anderen wordt nu essentieel. Het is cruciaal hier een onderscheid tussen te maken.

Geef een reactie