Veel (IT-)organisaties hebben de ambitie om agile te werken en zitten midden in de transitie naar agile. Dat is een proces van vele maanden of zelfs jaren. Misschien maak je dat nu wel van dichtbij mee.

De transitie van een traditionele naar een agile werkwijze gaat stapsgewijs. Je voert steeds kleine en soms grote verbeteringen door. Onderschat de rol die je daar zelf in kunt spelen niet. Ook jij kunt je organisatie van binnenuit helpen bij de transitie naar agile!

Waterval mindset

Spelen één of meer van onderstaande punten ook in jouw organisatie nog?

Ik heb vaak genoeg gezien dat er, bij het doorvoeren van verbeteringen, verkeerde keuzes werden gemaakt. Niet bewust en al helemaal niet met kwade opzet. Maar het blijkt niet makkelijk om de traditionele waterval mindset los te laten.

Misverstanden en valkuilen

Het zou zomaar kunnen zijn dat er allerlei misverstanden over agile leven binnen jouw organisatie. En misschien zijn jullie ook in sommige valkuilen gestapt.

Rini van Solingen en ik hebben een tijdje geleden twee artikelen gepubliceerd in AG Connect. Daarin hebben we vanuit onze eigen praktijkervaring beschreven:

Deze en meer artikelen uit dezelfde serie zijn input geweest voor een nieuw boek van Rini getiteld Agile. Het boek staat boordevol tips, valkuilen, misverstanden, concrete maatregelen en praktijkervaring. Hier kun je een flink deel van het boek gratis lezen.

Of het complete boek bestellen bij bol.com kan natuurlijk ook.

Elimineren misverstanden

Het boek gaat je ongetwijfeld helpen bij het analyseren van de misverstanden en valkuilen in jouw organisatie. En belangrijker nog, bij het stap voor stap elimineren ervan.

Ze hoeven niet allemaal meteen de wereld uit. Kies er één en bedenk (samen met collega’s) een manier om het misverstand te ontkrachten of de valkuil te dichten.

Dat kan bijvoorbeeld door gevolgen/nadelen inzichtelijk te maken, het goede voorbeeld te geven, of op een ludieke manier de betreffende stakeholders nieuwe inzichten te bezorgen.

Ik heb ooit een aantal managers in de organisatie waar ik toen werkte, het boekje (ondertussen best steller) De kracht van scrum cadeau gedaan. Het leest als een roman en vertelt het verhaal van een CTO die zijn klant tevreden wil houden.

Voor andere stakeholders is misschien het boekje Agile werken in 60 minuten meer geschikt. Daarin worden veel vragen die in de praktijk leven over agile beantwoord.

Welke misverstanden of valkuilen zijn er in jouw organisatie? Ondervind je daar veel hinder van? Deel ze in een reactie onder dit artikel en ontvang tips hoe je ermee om kunt gaat van mij en wellicht ook andere lezers.

Nicole de Swart

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie