Je organisaie van binnenuit helpen bij de transitie naar agile

Veel (ICT-)organisaties hebben de ambitie om agile te werken en zitten midden in de transitie naar agile. Dat is een proces van vele maanden of zelfs jaren. Jij maakt dat nu misschien wel van dichtbij mee.

De transitie van een traditionele naar een agile werkwijze gaat stapsgewijs. Je voert steeds kleine en soms grote verbeteringen door. Onderschat niet de rol die je daar zelf in kunt spelen. Jij kunt je organisatie van binnenuit helpen bij de transitie naar agile!

Spelen een of meer van onderstaande punten ook nog steeds in jouw organisatie?

  • Het management zegt agile te willen, maar geeft ondertussen alleen budget vrij als zwart op wit staat wat er wanneer opgeleverd gaat worden
  • Er worden oplossingen doorgedrukt zonder dat de businesswaarde helder is
  • Er zijn nog traditionele ontwikkelaars die van jou verwachten dat je alles tot in de puntjes spec-ed
  • De product owner heeft geen mandaat, geen tijd of geen visie
  • Business stakeholders die per se ver van te voren requirements opgesteld willen hebben

Ik heb vaak genoeg gezien dat er, bij het doorvoeren van verbeteringen, verkeerde keuzes werden gemaakt. Niet bewust en al helemaal niet met kwade opzet. Maar het blijkt niet makkelijk om de traditionele waterval mindset los te laten.

Wat houdt jouw organisatie tegen om de volgende stap richting agile te zetten? Waar ligt bij jullie de doorbraak naar ‘the next level’?

Het zou zomaar kunnen zijn dat er allerlei misverstanden over agile leven binnen je organisatie. En misschien zijn jullie ook in sommige valkuilen gestapt.

Samen met Rini van Solingen heb ik ooit twee artikelen gepubliceerd in de AutomatiseringsGids (nu AG Connect). Daarin hebben we vanuit onze eigen praktijkervaring beschreven:

Deze en meer artikelen uit dezelfde serie zijn input geweest voor het nieuwste boek van Rini getiteld ‘Agile’. Het boek staat boordevol tips, valkuilen, misverstanden, concrete maatregelen en praktijkervaring.

Hier kun je een flink deel van het boek gratis lezen. Het complete boek bij bol.com bestellen kan natuurlijk ook.

Dit boek gaat je ongetwijfeld helpen bij het analyseren van de misverstanden en valkuilen in jouw organisatie. En belangrijker nog: bij het stap voor stap elimineren ervan. Ze hoeven niet meteen allemaal de wereld uit. Kies er één en bedenk (samen met collega’s) een manier om het misverstand te ontkrachten of de valkuil te dichten.

Dat kan bijvoorbeeld door gevolgen/nadelen inzichtelijk te maken, het goede voorbeeld te geven, of op een ludieke manier de betreffende stakeholders nieuwe inzichten te bezorgen.

Ik heb ooit een aantal managers in een organisatie waarvoor ik werkte, het boekje De kracht van scrum kado gedaan. Het leest als een roman en vertelt het verhaal van een CTO die zijn klant tevreden wil houden.

Voor andere stakeholders is misschien het boekje Agile werken in 60 minuten meer geschikt. Daarin worden veel vragen die over agile leven beantwoord.

Zit jouw organisatie ook midden in de transitie naar agile? Door welke misverstanden of valkuilen wordt jouw werk bemoeilijkt? Hoe ga je daarmee om?
Vertel het ons in een reactie onder dit artikel en ontvang tips van mij en de andere lezers.


 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This