Vergroot jouw toegevoegde waarde als agile analistBinnen agile is er gelukkig veel aandacht voor requirements. Iedere sprint opnieuw wordt er gekeken wat op dat moment de voornaamste requirements zijn.

Voor de rol van analist is veel minder aandacht. Als analist ben je onderdeel van het multidisciplinaire ontwikkelteam of help je de product owner bij het uitvoeren van zijn taken.

Kansen voor analisten

Scrum geeft aan dat de product owner verantwoordelijk is voor het maximaliseren van de waarde van het te ontwikkelen product. De product owner geeft met de product backlog en de prioritering daarin aan, hoe het team dat sprint voor sprint doet. Zo zorgt hij, als het goed is, dat het ontwikkeltraject meer is dan het implementeren van een serie user stories.

Voor je het weet hebben het team en de stakeholders oogkleppen op en wordt het doel van een sprint het bouwen van zoveel mogelijk stories. Met een beetje pech krijg je dan een watervaltraject dat in sprints is opgedeeld, in plaats van een agile traject dat zich focust op het leveren van businesswaarde.

Er zijn echter maar weinig product owners die deze hoofdtaak afdoende oppakken. Als dat in jouw organisatie ook het geval is, ligt hier één van de belangrijkste toegevoegde waarden die je als analist kunt hebben.

Je grootste toegevoegde waarde

Je bent van onschatbare waarde als je iedereen gefocust houdt op het realiseren van het bedrijfsdoel.

In agile worden de requirements pas gaandeweg het traject vastgesteld en maak je gebruik van voortschrijdend inzicht en feedback van de gebruikers. Daarbij heb je een richting, een bedrijfsdoel, nodig om te weten of je nog de goede kant op gaat.

De kans is groot dat een agile traject gaat zwalken, als de productvisie met daarin het bedrijfsdoel niet helder is. Het team werkt dan als het ware met een blinddoek voor. Toch is in het merendeel van de projecten het bedrijfsdoel niet bekend. Of de gewenste oplossing wordt als bedrijfsdoel bestempeld in plaats van de verbetering die de business daarmee beoogt.

Het maken van de productvisie en het helder krijgen van het bedrijfsdoel verdienen daarom topprioriteit. Daar is doorgaans (hulp van) een analist voor nodig.

Competenties analist

Analisten kennen over het algemeen het belang van het bedrijfsdoel. Ze weten dat een systeem geen doel op zich is, maar een middel om een verbetering in de bedrijfsvoering gestalte te geven. Als je geluk hebt, kun je het bedrijfsdoel overnemen uit de projectaanvraag, business case, projectplan of iets dergelijks.

Over het algemeen zijn die niet concreet genoeg of zijn het oplossingen. Dit komt omdat de meeste business stakeholders, inclusief product owners, in oplossingen denken. Analisten zijn zich hiervan bewust en beschikken over de benodigde competenties om het bedrijfsdoel wel op tafel te krijgen.

Toch kan dat nog behoorlijk lastig zijn. Het is dan zaak om goed door te vragen naar de reden achter een gewenste oplossing. Vragen die je zou kunnen stellen zijn onder andere:

  • Wat levert dat de business op? Welke voordelen heeft die oplossing voor de business?
  • Waarom is de opdrachtgever bereid veel geld aan deze systeemaanpassingen uit te geven?
  • Wat gaat er mis als we deze oplossing niet bouwen?

Kortom: Als analist heb je alles in huis om juist in agile omgevingen veel toegevoegde waarde te leveren. Hoewel je dat door de stakeholders vaak niet makkelijk gemaakt wordt.

Vertel me waar jij tegenaan loopt bij het scherp krijgen van het bedrijfsdoel of het prioriteren op businesswaarde. Plaats dat hier als reactie, dan antwoord ik met tips of schrijf er zelfs mijn volgende blogartikel over.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This