Met de opkomst van ChatGPT en andere AI-tools hebben we nieuwe mogelijkheden gekregen om ons werk te optimaliseren. Dat geldt ook zeker voor analisten, zoals je kunt lezen in ons artikel Ontdek hoe AI je werk als analist makkelijker maakt.

Kunstmatige intelligentie (AI ofwel Artificial Intelligence) opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden, maar daarvoor moet je ook nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Een van de belangrijkste vaardigheden is het schrijven van goede prompts.

In dit artikel laten we zien hoe je krachtige prompts schrijft en krijg je concrete tips die je direct kunt toepassen.

Wat is een Prompt? 

Een prompt is een gerichte instructie of vraag aan een AI-systeem om specifieke output te genereren. Je zou het kunnen vergelijken met een briefing aan een nieuwe collega. Hoe beter de prompt hoe beter het resultaat dat je terugkrijgt.

De bouwstenen van een goede prompt

Om consistent goede resultaten te krijgen, helpt het om een vast stramien voor je prompts te hanteren. Het is belangrijk om de AI (bijvoorbeeld ChatGPT) alle relevante informatie te geven en het zo specifiek mogelijk te maken.

We raden je aan om hiervoor het volgende template te gebruiken:

Rol

Vertel het AI-systeem vanuit welke rol het de taak moet uitvoeren. Dit geeft de AI de juiste focus. Ga na wie de taak het beste kan uitvoeren. Dat zal in ons geval dikwijls een informatie- of business analist zijn, maar afhankelijk van de taak kan het ook een product owner, tester, specifieke stakeholder of andere rol zijn.

Een voorbeeld: ’Je bent een senior business analist met veel ervaring in agile requirements.’

Doel of taak

Geef een duidelijke opdracht aan de AI. Wees concreet in wat je vraagt en wat het doel is. Gebruik actieve taal en vermijd vage termen.

Voorbeeld van een opdracht: ‘Je taak is het schrijven van een set acceptatiecriteria voor een user story over klantgegevensbeheer.’

Context en achtergrond

Schets de situatie en deel bijvoorbeeld informatie over: Het type project en de werkwijze, de soort applicatie, betrokken stakeholders en specifieke uitdagingen of beperkingen.

Denk aan: ‘We werken aan een mobiel bankieren app waar security en gebruiksgemak cruciaal zijn. We vernieuwen een bestaande applicatie en hanteren daarbij de Kanban aanpak.’ 

Voorbeeld van output

Geef eventueel een concreet voorbeeld van het gewenste resultaat. Dan begrijpt de AI welk niveau van detail en welke structuur je als resultaat verwacht.

‘Goed voorbeeld van een acceptatiecriterium is: GEGEVEN dat een klant aangeeft zijn e-mailadres te willen wijzigen, WANNEER de klant het nieuwe e-mailadres invoert en bevestigt, DAN moet het systeem een bevestigingslink sturen naar het nieuwe e-mailadres voor validatie.’

Formaat output

Geef aan in welke vorm je het antwoord wilt ontvangen. Moeten het bijvoorbeeld bullet points zijn, of tekst in een bepaalde tone of voice geschreven. Stel eventueel duidelijke regels en beperkingen over hoe het resultaat er wel en niet uit moet zien.

Bijvoorbeeld: ‘Geef maximaal 5 acceptatiecriteria en gebruik daarvoor het ‘Gegeven-wanneer-dan’ format. Focus op functionele eisen, vermijd (technische) oplossingen.’ 

Een praktijkvoorbeeld 

Hier volgt een voorbeeld van een goede prompt volgens het aanbevolen template.

Stel je voor dat je een epic gaat opsplitsen en verder wilt uitwerken. Om je hierbij op weg te helpen, besluit je om een mogelijke opdeling aan ChatGPT te vragen. Op deze manier heb je een voorbeeld dat je als startpunt kunt gebruiken voor het opsplitsen van de epic.

Je kunt dan bijvoorbeeld de volgende prompt invoeren:

Rol: Je bent een ervaren agile coach gespecialiseerd in user stories en product ownership.

Taak: Laat me zien hoe ik de volgende epic kan opsplitsen in kleinere user stories zodanig dat die user stories voldoen aan de INVEST-criteria.

Epic: ”Als 50-plusser wil ik op een eenvoudige en intuïtieve manier kunnen communiceren met mijn netwerk, zodat ik mijn sociale connecties kan onderhouden en op de hoogte blijf van hun leven.

Context: De user stories zijn bedoeld voor een scrum team dat werkt aan een nieuwe mobiele applicatie voor een sociaal netwerk. 

Voorbeeld van een afgesplitste user story: Gebruiksvriendelijke navigatie

Als 50-plusser wil ik een intuïtieve navigatie binnen de app, zodat ik gemakkelijk en zonder hulp de functies kan vinden die ik nodig heb.

Deze story voldoet aan de INVEST-criteria want:

  • Independent: Niet gebonden aan specifieke functies, maar verbetert de algehele gebruikerservaring.
  • Negotiable: Ontwerp en functies van navigatie kunnen besproken worden.
  • Valuable: Essentieel voor gebruiksvriendelijkheid en adoptie.
  • Estimable: Goed te schatten door UX-designers.
  • Small: Gericht op navigatieaspecten.
  • Testable: Testen door gebruikerstests en feedback.

Output: Geef maximaal 10 user stories. Gebruik het formaat als <gebruiker> wil ik <functionaliteit> zodat <toegevoegde waarde>. Benoem bij elke user story de 6 INVEST-criteria en geef kort aan waarom de betreffende user story eraan voldoet. 

Wees er alert op dat je geen gevoelige informatie deelt met een AI-tool. Check of er binnen je organisatie richtlijnen voor zijn. Een high-over epic, zoals in dit voorbeeld, mag je doorgaans nog wel delen maar gedetailleerde user stories waarschijnlijk niet.  

AI-prompt template

We hebben een infographic met de ‘bouwstenen van een goede prompt’ toegevoegd, zodat je ze er gemakkelijk bij kunt pakken als je de hulp van ChatGPT of een ander AI-systeem inroept. Klik hier of op de afbeelding om de infographic te openen.

Praktische tips

Tot slot nog een paar tips voor het schrijven van goede prompts.

  • Ken je doel: Bepaal eerst welk resultaat je wilt bereiken met de prompt. Dit helpt je om gericht en concreet te zijn in je instructies.
  • Wees specifiek: Hoe specifieker je prompt, hoe bruikbaarder de output. Vermijd vage of ingewikkelde formuleringen, maar gebruik heldere en directe taal. 
  • Itereer: Begin met een basis prompt en verfijn deze naar aanleiding van het resultaat. Je hoeft niet meteen de perfecte prompt te hebben. Deze werkwijze sluit overigens haarfijn aan bij de agile mindset van continue verbetering.
  • Menselijke taal: Praat tegen de AI alsof het een mens is.
  • Hergebruik: Bewaar succesvolle prompts als sjabloon. Dan bouw je een verzameling prompts op die voor jou, in jouw praktijksituatie, goed werken. 

Samenvattend

Het schrijven van effectieve prompts is een cruciale vaardigheid voor moderne analisten. Met behulp van het beschreven template, creëer je krachtig prompts waarmee je je werk kunt versnellen en verbeteren. Begin eenvoudig, experimenteer met verschillende formuleringen, en bouw je eigen set van succesvolle prompts op.

Onthoud: Hoe beter de prompt hoe beter het resultaat dat je terugkrijgt.

Nicole de Swart & Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Geef een reactie