Samenwerken met teamgenoten en stakeholders deden we als analisten altijd al. In agile is samenwerken nog belangrijker geworden dan het al was.

Ik heb als analist veel in multidisciplinaire agile teams gewerkt. Wat ik vaak zag is dat enerzijds iedereen bekend leek te zijn met het scrum raamwerk, de werkwijze en het proces. En anderzijds werd het proces bijna mechanisch uitgevoerd. Ik miste de soepele samenwerking, de flow en het gevoel dat we als geolied team samenwerkten.

Op een gegeven moment besefte ik dat een belangrijk aspect van scrum en agile samenwerken onderbelicht was gebleven. Namelijk de 5 scrum waarden.

Dit zijn de scrum waarden: commitment, moed, focus, openheid en respect.

Als jij ook het gevoel hebt dat er iets ontbreekt, dat de samenwerking soms moeizaam verloopt, zouden deze 5 aspecten voor samenwerking binnen een scrum team wel eens een eye opener kunnen zijn.

Met deze 5 aspecten creëer je een soepele agile samen­werking

Ik laat je graag zien wat de 5 scrum waarden voor jou kunnen betekenen. En wat je zelf kunt doen om de samenwerking te verbeteren, zodat jullie ook een geolied team worden.

1. Commitment

Commitment gaat over de inspanning en toewijding die je levert. Je kunt niet alle details noch alle complexiteit op voorhand voorspellen of beheersen. Maar je kunt je wel volledig inzetten om met je team wendbaar en flexibel om te gaan met voortschrijdend inzicht.

2. Moed

Moed is essentieel om lastige problemen gezamenlijk op te lossen. Het vraagt moed om hulp te vragen van de mensen met wie je samenwerkt, zodat een oplossing met draagvlak ontstaat. Het vraagt ook moed om hulp aan te bieden als je weet dat een ander met een dilemma zit.

3. Focus

Focus is essentieel om zaken af te ronden en beslissingen te nemen wanneer je te maken hebt met complexiteit en voortschrijdend inzicht. Als analist in een scrum team kun je de mensen met wie je samenwerkt helpen om focus te houden op de user stories die de meeste businesswaarde leveren.

4. Openheid

Openheid houdt in dat jij inzicht geeft in zaken waar je tegenaan loopt en kenbaar maakt wat je nodig hebt om verder te kunnen. Openheid houdt ook in dat je openstaat voor feedback en reflectie.

5. Respect

Respect gaat over het tactvol omgaan met uiteenlopende meningen, verschillende achtergronden en verschillende invalshoeken van mensen met wie je samenwerkt. Het is de diversiteit binnen een team die ervoor zorgt dat je leert begrijpen hoe mensen denken en waarom ze iets belangrijk vinden.

Jouw team

Ik besef heel goed dat het lastig is om in je eentje deze waarden uit te dragen. Vooral als je werkt in een traditionele organisatie die nog bezig is om agile te worden. Wil je weten hoe je in zo’n situatie als analist opereert, kijk dan eens bij onze online masterclass Cocktail van agile en traditionele requirements.

De 5 scrum waarden helpen om awareness te creëren. De retrospective is hét moment om ze ter sprake te brengen. En door ze zelf bewust na te leven geef je het goede voorbeeld.

De scrum guide vertelt ons hoe een scrum team dat de waarden naleeft zich gedraagt:

“De Scrum teamleden committeren zich aan het halen van hun doelen en aan het ondersteunen van elkaar. Hun primaire focus is op het werk van de sprint, zodat de best mogelijke voortgang richting hun doelen gemaakt kan worden. Het Scrum team en zijn belanghebbenden zijn open over het werk en de uitdagingen. Scrum teamleden respecteren elkaar om de capabele, onafhankelijke mensen die ze zijn. Ze worden als zodanig ook gerespecteerd door de mensen waar ze mee werken. De Scrum teamleden hebben de moed om het juiste te doen; om aan de lastige problemen te werken.”

Hoe verloopt in jouw team de samenwerking, soepel of stroef? Welke scrum waarden, of het gebrek daaraan, herken je in je huidige team? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Priya Soekhai

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

 • Carla van Elten

  Leuke blog. Heel herkenbaar ook.

  • Priya

   Dag Carla, wat leuk dat je het hebt gelezen. Hartelijk dank voor je reactie !

 • Peter Mansveld

  Interessant onderwerp en zeker ook herkenbaar. Ik doe er nu onderzoek naar in het kader van mijn afstudeerscriptie en vindt dit onderwerp dus ook super interessant.

  • Priya

   Hoi Peter, wat geweldig dat je hier onderzoek naar doet in het kader van je afstudeerscriptie! Mocht ik iets voor je kunnen betekenen in dat kader, maak dan gerust contact. Heel veel succes!

Geef een reactie