Dit is een gastblog van Priya Soekhai

Samenwerken binnen scrum

Als analist heb ik vaak gewerkt in scrum teams. Wat ik toen heb gezien is dat enerzijds iedereen bekend leek te zijn met het scrum raamwerk, de werkwijze en het proces. Anderzijds werd het proces bijna mechanisch uitgevoerd. Ik miste de soepele samenwerking, de flow en het gevoel dat we als geolied team samenwerkten.

Op een gegeven moment besefte ik dat een belangrijk aspect van scrum nog onderbelicht was gebleven: de 5 scrum waarden.

Dit zijn ze: commitment, moed, focus, openheid en respect.

Als jij ook het gevoel hebt dat er iets ontbreekt, dat de samenwerking soms moeizaam verloopt, zouden deze 5 aspecten die cruciaal zijn voor een goede samenwerking wel eens een eye opener kunnen zijn.

Met deze 5 aspecten creëer je een geolied scrum team

Ik laat je graag zien wat ze voor jou kunnen betekenen. En wat je zelf kunt doen om de samenwerking te verbeteren, zodat jullie ook een geolied team worden.

1. Commitment

Commitment gaat over de inspanning en toewijding die je levert. Je kunt niet alle details noch alle complexiteit op voorhand voorspellen of beheersen. Maar je kunt je wel volledig inzetten om met je team wendbaar en flexibel om te gaan met voortschrijdend inzicht.

2. Moed

Moed is essentieel om lastige problemen gezamenlijk op te lossen. Het vraagt moed om hulp te vragen van de mensen met wie je samenwerkt, zodat een oplossing met draagvlak ontstaat. Het vraagt ook moed om hulp aan te bieden als je weet dat een ander met een dilemma zit.

3. Focus

Focus is essentieel om zaken af te ronden en beslissingen te nemen wanneer je te maken hebt met complexiteit en voortschrijdend inzicht. Als analist in een scrum team kun je de mensen met wie je samenwerkt helpen om focus te houden op de user stories die de meeste businesswaarde leveren.

4. Openheid

Openheid houdt in dat jij inzicht geeft in zaken waar je tegenaan loopt en kenbaar maakt wat je nodig hebt om verder te kunnen. Openheid houdt ook in dat je openstaat voor feedback en reflectie.

5. Respect

Respect gaat over het tactvol omgaan met uiteenlopende meningen, verschillende achtergronden en verschillende invalshoeken van mensen met wie je samenwerkt. Het is de diversiteit die ervoor zorgt dat je leert begrijpen hoe mensen denken en waarom ze iets belangrijk vinden.

Ik besef heel goed dat het lastig is om in je eentje deze waarden uit te dragen. Vooral als je werkt in een traditionele organisatie die nog bezig is om agile te worden.

De 5 scrum waarden helpen om awareness te creëren. De retrospective is hét moment om ze ter sprake te brengen. En door ze zelf bewust na te leven geef je het goede voorbeeld.

Jouw team?
Hoe verloopt bij jou de samenwerking, soepel of stroef? Welke scrum waarden, of het gebrek daaraan, herken je in je huidige team? Wil je je reactie hieronder zetten, dat zou ik erg waarderen.

Priya Soekhai

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Ik werk tegenwoordig veel samen met Priya. Toen ik haar vroeg een blogartikel te schrijven, wist ze meteen waarover haar artikel moest gaan: De samenwerking binnen een scrum team.

Priya SoekhaiPriya Soekhai is een expert in agile requirements. Ze heeft een schat aan ervaring met het werken en samenwerken in scrum teams. Ze is een van de beste agile analisten die ik ken.

Als analist binnen een multidisciplinair scrum team helpt ze ook product owners, business stakeholders en teams om agile te zijn in plaats van alleen maar scrum te doen.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Share This