Je hoort en leest vaak dat de product owner verantwoordelijk is voor de requirements. Maar dat blijkt toch genuanceerder te liggen.

Tijdens het schrijven van het nieuwe Handboek Requirements de afgelopen maanden heb ik de bron er nog eens op nageslagen. In de officiële Scrum guide staat:

“De product owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product en de werk­zaam­heden van het ontwikkel­team.

De product owner is de enige persoon die verant­woorde­lijk is voor het managen van de Product Backlog. Product Backlog management omvat onder andere:

  • Helder omschrijven van product backlog items;
  • Ordenen van product backlog items, om doelen en missie op de beste manier te behalen;
  • Optimaliseren van de waarde van het werk dat het ontwikkelteam uitvoert;
  • Ervoor zorgen dat de product backlog zichtbaar, transparant en duidelijk is voor iedereen, en dat het laat zien waar het scrum team als volgende aan gaat werken; en
  • Ervoor zorgen dat het ontwikkel­team de product backlog items begrijpt tot het niveau dat nodig is.

De product owner kan het bovenstaande werk zelf uitvoeren, of het door het ontwikkelteam laten doen. In elk geval blijft de product owner verantwoordelijk.”

Conclusie

De bewering ‘De product owner is verantwoordelijk voor de requirements’ is niet feitelijk onjuist, maar geeft wel een verkeerd beeld van de verant­woorde­lijk­heid van de product owner. Een product owner is, als het goed is, helemaal niet gefocust op requirements. Hij is bezig met het optimaliseren van het systeem dat het ontwikkel­team aan het realiseren is, zodat het zo veel mogelijk business value levert.

In Handboek Requirements lees je dat het opstellen van de requirements (of user stories) NIET dé manier is om dat te doen. Requirements spelen een rol, maar waar het echt om draait is proefondervindelijk ontdekken van de optimale werking van het systeem.

Download hier gratis de uitgebreide preview van Handboek Requirements. Of bestel hier het boek én ontvang als cadeau gratis het e-book ‘Agile Requirements’.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This