Er zijn veel vragen en misverstanden over de verantwoordelijkheid van de product owner. Je hoort en leest bijvoorbeeld vaak dat de product owner verantwoordelijk is voor de requirements. Dat blijkt toch genuanceerder te liggen.

Tijdens het schrijven van de laatste editie van mijn boek Handboek Requirements heb ik de ultieme bron er nog maar eens op nageslagen. In de officiële Scrum guide leggen Ken Schwaber en Jeff Sutherland de verantwoordelijkheid van de product owner als volgt uit:

“De product owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product en de werk­zaam­heden van het ontwikkel­team.

De product owner is de enige persoon die verant­woorde­lijk is voor het managen van de Product Backlog. Product Backlog management omvat onder andere:

  • Helder omschrijven van product backlog items;
  • Ordenen van product backlog items, om doelen en missie op de beste manier te behalen;
  • Optimaliseren van de waarde van het werk dat het ontwikkelteam uitvoert;
  • Ervoor zorgen dat de product backlog zichtbaar, transparant en duidelijk is voor iedereen, en dat het laat zien waar het scrum team als volgende aan gaat werken; en
  • Ervoor zorgen dat het ontwikkelteam de product backlog items begrijpt tot het niveau dat nodig is.

De product owner kan het bovenstaande werk zelf uitvoeren, of het door het ontwikkelteam laten doen. In elk geval blijft de product owner verantwoordelijk.”

Nuancering verantwoordelijkheid product owner

Uit de letterlijke tekst uit de Scrum guide concludeer ik dat de veel gehoorde bewering ‘De product owner is verantwoordelijk voor de requirements’ niet feitelijk onjuist is. Maar het geeft wel een verkeerd beeld van de verant­woorde­lijk­heid van de product owner!

Een product owner is helemaal niet gefocust op requirements, als het goed is. Hij is bezig met het creëren van zoveel mogelijk businesswaarde. Daarvoor probeert hij het systeem dat het ontwikkel­team aan het realiseren is, te optimaliseren.

Helderheid over de requirements is daar belangrijk bij, maar is niet meer dan een hulpmiddel.

Meer hierover lees je in Handboek Requirements. Download hier gratis de uitgebreide preview van Handboek Requirements. Of bestel hier het boek én ontvang als cadeau gratis het e-book ‘Agile Requirements’.

Nicole de Swart, requirementstechnieken expert
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements

Volg Nicole op:

Priya Soekhai

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken

Volg Priya op:

Tips over agile requirements

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.000 collega abonnees.

Abonneren op de tips

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Copy link