Ik spreek geregeld analisten die meer agile zouden willen werken, maar daarin belemmerd worden omdat ze te maken hebben met stakeholders die traditioneel denken. Niet iedereen in de organisatie maakt immers tegelijkertijd de (cultuur)omslag naar agile.

Als analist heb je met veel verschillende typen stakeholders te maken. De kans is groot dat een deel van hen nog traditioneel denkt. Misschien heb jij ook wel te maken met:

 • Managers die vasthouden aan de schijnzekerheid van een traditionele planning
 • Een externe leverancier die ver uitgewerkte requirements nodig heeft om een offerte te maken
 • Een product owner of gebruikers(vertegenwoordigers) die geen tijd hebben of in oplossingen denken
 • Een ontwikkelteam dat gedetailleerd vastgelegde requirements nodig heeft om de software te kunnen bouwen

Elementen uit zowel agile als traditionele requirements

Afhankelijk van het aantal en de macht van de traditioneel denkende stakeholders moet je je werkwijze daarop aanpassen. Zij leggen immers, vaak onbewust, allerlei beperkingen op. Een aanpak die elementen van zowel agile als traditionele requirements in zich heeft is dan een logische keuze.

Zo’n gecombineerde aanpak samenstellen blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan en geeft vaak allerlei problemen. Wat ik in zo’n situatie meestal zie gebeuren is dat analisten onnodig ver terugvallen op de traditionele requirementsaanpak. Dat is jammer want dan blijf je worstelen met de bekende problemen uit de schommelkarikatuur, waar agile nu juist een antwoord op heeft gevonden.

Essentiële aspecten

Agile is gelukkig geen strak voorgeschreven methode. ‘It is a framework within which you can employ various processes and techniques’, is in de officiële Scrum Guide te lezen. Dat geeft dus volop ruimte om een aanpak op maat te maken.

De crux van het samenstellen van een aanpak op maat is dat je de essentiële aspecten van agile requirements overeind houdt en de traditioneel denkende stakeholders tevreden stelt door voor hen extra dingen te doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het management van tevoren de scope en de requirements helder wil hebben of dat het wenselijk is om meer te documenteren dan agile voorstaat. Prima. Zolang je de requirements op de agile manier blijft achterhalen, is dat goed te combineren.

Houd daarom vast aan de volgende essentiële aspecten van agile requirements:

 • Richt je primair op het realiseren van de bedrijfsdoelstelling
  En dus niet primair op het te ontwikkelen systeem en de eisen die daaraan gesteld worden (de requirements).
 • Ontdek gaandeweg het project wat de échte requirements van de business zijn
  En ga niet zomaar uit van de reeds opgestelde en goedgekeurde requirements.
 • Moedig voortschrijdend inzicht bewust aan en juich iedere verbetering van de requirements toe
  En probeer dus niet het aantal wijzigingen beperkt te houden door meteen al de juiste requirements boven water te willen halen.

Kortom, handhaaf de kern van de agile requirements aanpak en voeg daaraan de in jouw situatie noodzakelijke traditionele aspecten toe. Als je dat op een goede manier doet, houd je alle stakeholders tevreden en heb je een effectieve werkwijze.

Hoe ik jou daar persoonlijk bij kan helpen, lees je op de informatiepagina Inspelen op traditioneel denkende stakeholders

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met traditionele stakeholders. Wat heeft bij jou wel of niet goed gewerkt? Laat alsjeblieft je reactie achter, daar kunnen andere lezers hun voordeel mee doen.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This