Ik spreek geregeld analisten die meer agile zouden willen werken. Maar dat lukt niet omdat ze samen werken met stakeholders die traditioneel denken. Niet iedereen in de organisatie maakt immers tegelijkertijd de (cultuur)omslag naar agile.

Als analist heb je met veel verschillende typen stakeholders te maken. De kans is groot dat een deel van hen nog traditioneel denkt.

Misschien heb jij ook wel te maken met:

Elementen uit zowel agile als traditionele requirements

Afhankelijk van het aantal en de macht van de traditioneel denkende stakeholders moet je je werkwijze daarop aanpassen. Zij leggen immers, vaak onbewust, allerlei beperkingen op. Een aanpak die elementen van zowel agile als traditionele requirements in zich heeft is dan een logische keuze.

Zo’n gecombineerde aanpak samenstellen blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het geeft al snel allerlei problemen. Wat ik meestal zie gebeuren is dat analisten onnodig ver terugvallen op de traditionele requirementsaanpak. Dat is jammer want dan blijf je worstelen met de bekende problemen uit de schommelkarikatuur. Terwijl agile daar nu juist een antwoord op heeft gevonden.

Essentiële aspecten

Agile is gelukkig geen strak voorgeschreven methode. ‘Het Scrum raamwerk is doelbewust incompleet en definieert alleen de delen die nodig zijn om Scrum theorie te implementeren.’, is in de officiële Scrum Guide te lezen. En vervolgens ‘Binnen het Scrum raamwerk kunnen diverse processen, technieken en methoden worden toegepast.’ Dat geeft dus volop ruimte om een aanpak op maat te maken.

Maar hoe stel je een aanpak op maat samen? De crux is dat je de essentiële aspecten van agile requirements overeind houdt. En tevens de traditioneel denkende stakeholders tevreden stelt door voor hen extra dingen te doen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat het management van tevoren de scope en de requirements helder wil hebben. Of dat het wenselijk is om meer te documenteren dan agile voorstaat. Prima. Zolang je de requirements op de agile manier blijft achterhalen, is dat goed te combineren.

Houd daarom vast aan de volgende essentiële aspecten van agile requirements:

  • Richt je primair op het realiseren van het productdoel.
    En dus niet primair op het te ontwikkelen systeem en de eisen die daaraan gesteld worden (de requirements).
  • Ontdek gaandeweg het project wat de échte requirements van de business zijn.
    En ga niet zomaar uit van de reeds opgestelde en goedgekeurde requirements.
  • Moedig voortschrijdend inzicht bewust aan en juich iedere verbetering van de requirements toe.
    En probeer dus niet het aantal wijzigingen beperkt te houden door meteen al de juiste requirements boven water te willen halen.

Jouw aanpak op maat

Dus hoe stel je jouw aanpak op maat samen? Door de kern van de agile requirements aanpak te handhaven, en daar de in jouw situatie noodzakelijke traditionele aspecten aan toe te voegen. Als je dat op een goede manier doet, houd je alle stakeholders tevreden en heb je een effectieve werkwijze.

Hoe ik jou daar persoonlijk bij kan helpen, lees je op de informatiepagina van  Cocktail van agile en traditionele requirements. Met deze online masterclass help ik je je werkwijze optimaal op jouw praktijksituatie af te stemmen.

Nicole de Swart, requirementstechnieken expert
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements

Volg Nicole op:

Priya Soekhai

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken

Volg Priya op:

Tips over agile requirements

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.000 collega abonnees.

Abonneren op de tips

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Copy link
Powered by Social Snap