Om goede user stories te schrijven is het (samenwerkings)proces veel belangrijker dan het correct invullen van het user story template. Wist je dat?
Er is dan zoveel meer uit de user story techniek te halen!
Goede user stories schrijven doe je door de wijze waarop de user stories tot stand komen te verbeteren. Volg daartoe deze 3 gouden regels:
1. Beschouw user stories en requirements als aannames
Het is niet reëel om te verwachten dat de product owner en andere stakeholders bij voorbaat weten wat de requirements (tot in detail) zijn.
De gebruikersbehoeften worden gaandeweg het ontwikkeltraject steeds duidelijker. Daar is onder andere werkende software voor nodig. Pas dan gaat het systeem leven voor de stakeholders. Met een agile aanpak speel je in op dit gegeven.
TIPS
Beschouw user stories en requirements als aannames die nog getoetst moeten worden. En toets ze door de ontwikkelde software voor te leggen aan gebruikers(vertegenwoordigers). Vraag ze, zo vaak als praktisch mogelijk, feedback op de ontwikkelde software en stimuleer voortschrijdend inzicht.
Bouw het systeem en de requirements proefondervindelijk op. In agile streef je er NIET naar om in één keer de juiste of goede user stories te schrijven. Het is niet de bedoeling om meteen dé requirements voor het uiteindelijke systeem boven water te halen.
Dat probeerden we bij traditionele requirements. Agile ziet het meer als ontdekkingstocht van business en IT gezamenlijk.
2. Houd het aantal user stories beperkt
Een lange lijst kleine user stories die nog geïmplementeerd moeten worden (als de inzichten in de tussentijd niet gewijzigd zijn) heeft allerlei nadelen. De voornaamste nadelen zijn:
- Het maakt de product backlog onoverzichtelijk
- Het bezorgt je onnodig veel werk
- Het schept verkeerde verwachtingen
Je splitst grote user stories daarom pas tegen de tijd dat ze gerealiseerd gaan worden.
TIPS
Beperk het aantal kleine user stories tot degene voor de komende 2 à 3 sprints. Dat geldt ook voor de requirements en user stories die ontstaan naar aanleiding van feedback en voortschrijdend inzicht.
Tegen de tijd dat het agile team toe is aan de overige user stories, zijn de inzichten waarschijnlijk gewijzigd. Zo niet, dan is de kans groot dat je niet iteratief en incrementeel (dus agile) werkt.
Gooi kleine user stories die al een paar maanden op de product backlog staan weg. Of neem ze op in een grote user story met veel minder details.
‘Vergeten we die user stories c.q. requirements dan niet?’, vragen analisten en product owners me vaak. Nee, als het belangrijk genoeg is én over een paar maanden nog steeds actueel, komen die requirements ongetwijfeld weer op tafel.
3. Stel user stories samen met de ontwikkelaars op
Actieve participatie van de ontwikkelaars is cruciaal voor het succes van een agile traject. Dat is een hele omslag voor ontwikkelaars die gewend zijn om alle requirements compleet gespecificeerd te krijgen. Zij hebben vaak een ‘u vraagt wij draaien’-houding.
Toch heeft het teveel voordelen om dit te laten lopen. De voornaamste voordelen lees je in dit blogartikel.
TIPS
Stimuleer de ontwikkelaars om vragen over de user stories te stellen. Het is doorgaans niet voldoende om aan de ontwikkelaars uit te leggen waarom hun actieve betrokkenheid bij de requirements zo belangrijk is.
De eerste stap naar actieve participatie is ontwikkelaars stimuleren om vragen te stellen. Vragen stellen om de requirements voor hunzelf duidelijk te krijgen. Hier geef ik praktisch tips over hoe je ze daartoe stimuleert.
Start met planningpoker. Wanneer de ontwikkelaars gewend zijn vragen over de requirements te stellen, wordt het tijd om op te schalen naar actieve participatie. Planningpoker is daartoe een goede manier.
In het begin zullen de schattingen nog onbetrouwbaar zijn. De ontwikkelaars geven daar dan al snel de onvolledige user stories de schuld van. Als oplossing opper je dan om de user story voortaan mondeling door te bespreken. En daarbij laat je de ontwikkelaars vragen stellen totdat ze genoeg weten (voor een 80% betrouwbare schatting).
Meer gouden tips
Wil je meer gouden tips over user stories lezen? Wil je user stories slim toepassen zodat je in minder tijd meer resultaat boekt?
Lees dan mijn e-book ‘Haal meer uit User Stories’ en ontdek hoe je user stories optimaal inzet in de agile of hybride omgeving waarin je werkzaam bent.
Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen met user stories zijn. Vind je het een handige techniek? Zet je je ervaring even in het reactieveld hieronder. Thanks!
Nicole de Swart