Kun jij goed uit de voeten met user stories of zijn ze voor jullie project toch te summier? In agile projecten worden vaak user stories gebruikt bij het opstellen van requirements. We kennen allemaal de standaardzin ‘Als <gebruiker> wil ik <functionaliteit> zodat <meerwaarde>’.

Je krijgt dan user stories die er als volgt uitzien:

Als klant wil ik de beoordelingen van een geselecteerd boek lezen zodat ik beter kan beslissen of ik het boek wil kopen.

Zo’n user story-zin is minder precies en bevat minder informatie dan bijvoorbeeld SMART requirementszinnen of use cases. Kunnen we daarmee wel uit de voeten? Laten we eens kijken voor welke projectactiviteiten requirements als basis dienen. We stellen requirements ten slotte niet voor onszelf op.

Requirements valideren

De business stakeholders moeten kunnen controleren of we hun requirements goed begrepen hebben. Een user story-zin geeft daarvoor wel een indicatie maar is niet specifiek genoeg. De story kan namelijk nog op allerlei manieren ingevuld worden. In de user story over de boekbeoordelingen hierboven weet je bijvoorbeeld niet of de datum getoond wordt en of beoordelingen anoniem zijn.

Sprintplanning maken

Bij de start van een sprint wordt bekeken welke user stories het ontwikkelteam in die sprint gaat implementeren en welke werkzaamheden ze daarvoor moet uitvoeren. De ontwikkelaars moeten hiervoor goed begrijpen wat de user stories inhouden. Ze hebben allerlei details nodig die niet in de user story-zin zijn terug te vinden.

Software realiseren

Een agile ontwikkelteam implementeert iedere sprint een aantal user stories en levert productierijpe software op. Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze heldere requirements nodig. Een user story-zin zal nog allerlei vragen bij ze oproepen, omdat er voor de ontwikkelaars belangrijke details ontbreken.

Systeem beheren

Na inproductiename zorgen systeembeheerders dat het systeem goed blijft functioneren. Gebruikerswensen en functionele wijzigingen lopen gewoonlijk via de functioneel beheerders. Zij moeten voldoende inzicht in en overzicht over de systeemfunctionaliteit hebben. Dat kunnen ze onmogelijk uit de user stories halen.

Waarom zijn user stories dan zo populair en waarom is het dé aanbevolen requirements­techniek voor agile projecten? We mogen immers concluderen dat de standaard user story-zinnen niet toereikend zijn. Veel projecten combineren user stories dan ook met andere requirements­technieken, meestal met use cases. Dat komt niet zelden voort uit gebrek aan kennis over de user story-techniek en agile.

User story-techniek omvat meer

Het is een misvatting dat user stories alleen uit een standaardzin bestaan. Die standaardzin is niet meer dan een geheugensteuntje, een hulpmiddel voor de mondelinge communicatie over requirements. User story-zinnen zijn nooit bedoeld als beschrijving van de user story. Requirements worden in agile namelijk niet volledig gedocumenteerd. Ze worden nadat ze expliciet zijn gemaakt direct geïmplementeerd door het ontwikkelteam.

Welke requirements in het (recente) verleden zijn afgesproken is in agile niet relevant. Ze zijn immers onderhevig aan voortschrijdend inzicht. Agile kijkt alleen vooruit. Naar de gewenste verbeteringen en uitbreidingen op de reeds opgeleverde software (en dus de geïmplementeerde requirements). Vooruit werken bij het opstellen van requirements beperken agilisten tot het minimum, alleen voor zover dat noodzakelijk is voor de release- (roadmap) en sprintplanning.

Een user story omvat veel meer dan alleen een standaardzin. Er gaat dikwijls een hele wereld achter schuil. Die wereld komt naar boven tijdens de meetings waarin business stakeholders en het ontwikkelteam de user stories bespreken. Voor zover nodig worden er dan acceptatiecriteria bij de user story vastgelegd.

Speciaal voor analisten die de user story-techniek optimaal willen toepassen, heb ik een videotraining gemaakt. Kijk voor meer informatie op masterclass Vervolmaken van je user stories.

Wat zijn je ervaringen met user stories? Loop je ergens tegenaan? Laat je reactie hieronder achter.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This