Kun jij ze allemaal nog uit elkaar houden? Requirements, epics, features, user stories, taken, use cases, scenarios, thema’s, acceptatiecriteria. 

In de wijze waarop organisaties en teams met epics, features, user stories, use cases etc omgaan, zitten grote verschillen. Is dat erg? Nee, tot op zekere hoogte zijn verschillen in de werkwijze juist goed. Je moet je werkwijze immers afstemmen op jouw praktijksituatie.

Wanneer gebruik je in jouw situatie epics, features, user stories etc.?

Laat ik beginnen met je gerust te stellen. Het is niet de bedoeling om ze allemaal te gebruiken. Het zijn namelijk (op taken na) allemaal verschijningsvormen van requirements. Sommige bestaan al heel lang en andere zijn in de agile wereld ontstaan.

Ook als je in een hybride omgeving werkt en een mix van agile en traditionele technieken toepast is het overkill om ze allemaal te gebruiken.

In een puur agile omgeving gebruik je

  • Epics, user stories, acceptatiecriteria en eventueel thema’s. Deze begrippen behoren allemaal tot de user story-techniek
  • Taken. Dit zijn de werkzaamheden die nodig zijn om een user story te implementeren. Ze staan op de sprint backlog. Het zijn planningseenheden, geen requirements.

Waarvoor je epics, user stories, use cases, features etc gebruiktWat niet iedereen weet is dat een user story geen vast formaat heeft. Een user story kan heel groot of heel klein of alles daartussenin zijn. Je kunt een grote user story opdelen in kleinere user stories. Net als een rotsblok uiteen kan vallen in stenen van verschillende formaten, zoals in de afbeelding.

Hele grote user stories hebben de naam epic gekregen. De exacte omvang van een epic is niet gedefinieerd en niet van belang. Het geeft alleen aan dat de user story groot is, dat er nog geen details over bekend zijn en dat hij voorlopig niet gebouwd wordt.

Voordat een user story in een sprint opgenomen wordt moet hij klein genoeg zijn. Zo klein dat de story in minder dan een halve sprint te realiseren is.

Daarnaast moet de user story de benodigde detailinformatie bevatten. Genoeg (maar ook niet meer) details om de omvang in te kunnen schatten. Het is gebruikelijk om die detailinformatie op te nemen als acceptatiecriteria.

Thema’s worden minder vaak gebruikt. Ze zijn bedoeld om allerlei user stories die over een bepaald onderwerp gaan te groeperen, zodat je er gemakkelijk naar kunt refereren. Gebruik alleen een thema als daar behoefte aan is.

In een hybride omgeving gebruik je

Afhankelijk van wat traditioneel denkende stakeholders gewend zijn, kan het verstandig zijn om de user story techniek te combineren met:

  • Features. Deze grote brokken functionaliteit lijken qua omvang op epics. Kies daarom een van beide.
  • Use cases. Voor het uitgebreid vastleggen van requirements zijn use cases meer geschikt dan user stories.
  • Scenario’s. Deze geven een bepaalde volgorde weer en komen in meerdere contexten voor, bijvoorbeeld in een use case scenario, gebruikersscenario, testscenario.

Hoe je je agile werkproces afstemt op je hybride omgeving ontdek je in de online masterclass Cocktail van agile en traditionele requirements.

Use cases zijn prima te combineren met de user story-techniek als je niet ontkomt aan het vastleggen van gedetailleerde requirements, bijvoorbeeld als:

Als minimaal 2 van deze voorbeelden op jou situatie van toepassing zijn, is het niet logisch om de user story-techniek te blijven gebruiken.

Ik zou dan overstappen op use case 2.0, de agile versie van de use case-techniek. Dan kun je je werkwijze eenvoudig aanpassen aan het agile niveau van je stakeholders. En (ongemerkt) steeds meer agile gaan werken. Het omzetten van use cases naar user stories of andersom hoeft dan ook niet meer.

Meer weten over use case 2.0? Geef dat dan even aan in het reactieveld hieronder. Bij voldoende belangstelling schrijf ik er de volgende keer een blogartikel over.

Nicole de Swart, requirementstechnieken expert
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements

Volg Nicole op:

Priya Soekhai

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken

Volg Priya op:

Tips over agile requirements

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.000 collega abonnees.

Abonneren op de tips

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Copy link
Powered by Social Snap