ontwikkelaars willen volledig gespecificeerde requirementsHet werk van een agile analist wordt er niet eenvoudiger op als je te maken hebt met ontwikkelaars die nog traditioneel denken.

Wat doe je bijvoorbeeld als:

  • De ontwikkelaars volledig gespecificeerde requirements willen, terwijl je bij agile requirements juist niet teveel wilt specificeren?
  • De ontwikkelaars een ‘u vraagt wij draaien’-mentaliteit hebben, terwijl je binnen agile juist actieve participatie van ze wilt?

Beide zijn belangrijk voor het succesvol toepassen van agile requirements. Het voltallige ontwikkelteam krijgt bijvoorbeeld in Scrum 10 % van haar tijd voor het helder maken en verfijnen van de requirements van de komende sprints.

Het achterhalen van requirements is zeker niet iets dat je als agile analist alleen doet. Je achterhaalt de requirements samen met de business én het ontwikkelteam. De meeste agile teams houden hier wekelijks een verfijningsbijeenkomst (refinement meeting) voor.

Participatie

Voor traditioneel denkende ontwikkelaars is actieve participatie bij het achterhalen van requirements een hele omslag. Ze vinden het bijwonen van requirements of refinement meetings vaak tijdverspilling en zien daar het nut niet van in.

Deze ontwikkelaars proberen te overtuigen met rationele argumenten heeft doorgaans weinig zin. Toch is het de moeite waard om de betrokkenheid en participatie van de ontwikkelaars te bevorderen. Dit levert je uiteindelijk de volgende voordelen op:

  • Meer businesswaarde Als de ontwikkelaars begrijpen waarom de business stakeholders een nieuw systeem willen, kunnen ze meedenken en oplossingen aandragen. Zij kennen de (on)mogelijkheden van de techniek immers als geen ander. Gebruik maken van de expertise en creativiteit van het ontwikkelteam, levert vaak nieuwe ideeën op waar anderen niet aan gedacht hebben, op.
  • Minder interpretatieverschillen Tijdens een refinement meeting komen onduidelijkheden en interpretatieverschillen veel sneller aan het licht dan bij het schriftelijk overdragen van requirements. Bovendien kun je ze meteen rechtzetten, waardoor ze geen onnodig werk veroorzaken om bijvoorbeeld fouten te herstellen.
  • Precies het juiste detailniveau Je hoeft je als analist niet af te vragen hoe gedetailleerd je de user stories moet uitwerken. De ontwikkelaars weten zelf het beste welke detailinformatie ze nodig hebben. Tijdens de refinement meeting blijven ze vragen stellen totdat ze genoeg weten om de user story in een sprint op te nemen.

Maar hoe krijg je de ontwikkelaars betrokken?

Om te beginnen is het belangrijk om ontwikkelaars met een ‘u vraagt wij draaien’-mentaliteit  te stimuleren om vragen te gaan stellen over de requirements. Je wilt meer contact met ze over de requirements. Daarna kun je de betrokkenheid geleidelijk verhogen, bijvoorbeeld  met behulp van planningpoker.

De ontwikkelaars zo ver krijgen dat ze vragen gaan stellen, doe je bijvoorbeeld door:

De user stories bewust niet volledig uit te werken. Als je de ontwikkelaars niet alle details geeft die ze nodig hebben, moeten ze wel vragen stellen om aan de ontbrekende informatie te komen. (Overdrijf dit in het begin niet, anders lopen ze tijdens de sprint tegen teveel onverwachte dingen aan.)

Tegelijkertijd moet je dan het stellen van vragen zo laagdrempelig mogelijk maken. Het helpt enorm als je elkaar persoonlijk kent. Investeer daarom tijd om de ontwikkelaars beter te leren kennen. Verplaats, indien mogelijk, je werkplek (tijdelijk) naar de ruimte waar de ontwikkelaars zitten, al is het maar een paar dagen per week.

Zorg er in ieder geval voor dat jij (of de product owner of key user) beschikbaar bent voor het beantwoorden van vragen. Face to face heeft de voorkeur, maar whatsapp, skype en telefoon kan natuurlijk ook.

Én vergeet vooral niet om zelf het initiatief te nemen om te checken of alles duidelijk is. Vraag de ontwikkelaars regelmatig of je ze ergens mee kunt helpen en of ze het op prijs stellen als je alvast naar de net gebouwde software kijkt, om te checken of je de requirements duidelijk genoeg had opgeschreven. Je wilt natuurlijk misverstanden en onjuiste aannames snel uit de wereld helpen.

Probeer het eens. Je zult zien dat het project steeds soepeler gaat lopen als je de betrokkenheid van de ontwikkelaars bij het achterhalen van requirements weet te verhogen.

Ik hoor ook graag jouw tips en ervaringen met ontwikkelaars. Reageer hieronder alsjeblieft op de vraag ‘Hoe zeer zijn in jouw project de ontwikkelaars betrokken bij de requirements?’

Succes met de requirements,

Nicole de Swart

 

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This