Het opstellen van user stories lijkt op het eerste gezicht kinderlijk eenvoudig. Maar de meeste analisten weten ondertussen beter ;-).

Je moet het echt in de praktijk leren. Het helpt dan enorm als je de kunst kunt afkijken van een collega of expert. Als je die mogelijkheid niet hebt, moet je zelf op onderzoek uit. Het beste wat je dan kunt doen is een goed boek over user stories lezen.

Je beheerst de user story techniek in no time als je 1 van onderstaande boeken leest én de daarin voor jouw situatie relevante adviezen in de praktijk brengt. Ik weet zeker dat je werkwijze en user stories dan met sprongen vooruit gaan.

Dus mijn advies is: investeer wat van je (werk)tijd om jezelf verder te bekwamen in deze voor moderne analisten onmisbare requirements­techniek.

Hét standaardwerk op het gebied van user stories

De user story techniek is pas populair geworden nadat Mike Cohn zijn boek User Stories Applied had uitgebracht. En dat is niet voor niets. Het is een bijzonder goed boek waarin hij de verschillende aspecten van de techniek duidelijk uitlegt en praktische tips geeft.

Dit boek gaat je enorm helpen als je nog niet zoveel ervaring met user stories hebt of als het je niet meevalt om goede user stories op te stellen.

Het boek begint bij de basis en laat daarna zien dat de user story techniek zo veel meer is dan alleen een handig template.

In de 4 delen van het boek mag je het volgende verwachten:

  • Meteen in het eerste deel lees je precies hoe je user stories opstelt en krijg je handige richt­lijnen voor het schrijven van goede stories.
  • In het tweede deel lees je hoe het schatten en prioriteren van user stories in z’n werk gaat.
  • Wat er mis kan gaan en hoe je dat voorkomt, vind je in deel 3. En ook hoe je user stories binnen scrum inzet.
  • Het beste en meest veelzeggende deel voor praktisch ingestelde mensen, is deel 4. Hierin vind je een compleet en gedetailleerd uitgewerkte casus met voorbeelden van user stories, schattingen, prioriteiten en acceptatie­criteria.

Boek vol gouden tips uit de praktijk

De titel van dit boek zegt eigenlijk al genoeg: Fifty Quick Ideas to Improve Your User Stories. Dat is ook precies wat Gojko Adzic en David Evans vanuit hun ruime praktijkervaring beschreven hebben. En wat voor ideeën. Ze gaan je zeker helpen met de user story-uitdagingen die je nog hebt. Grote kans dat de gouden tip er voor jou tussen zit.

Als je de basis van de user story techniek onder de knie hebt, is dit een geweldig boek om je werkwijze en user stories verder te verbeteren.

In dit boek staan exact 50 tips. Iedere tip heeft een duidelijke toelichting waarin achtereenvolgens staat wat de tip precies inhoudt, wat de grootste voordelen ervan zijn en hoe je het precies in de praktijk brengt.

De tips zijn in 5 categorieën onderverdeeld:

  1. Het opstellen van user stories, met daarin wat voor informatie je opschrijft en waar je op moet letten.
  2. Het houden van overzicht, met daarin tips over hoe je het grotere geheel blijft zien en oog hebt voor de lange termijn.
  3. De afstemming tussen business en ICT, met daarin het creëren van een gezamenlijk beeld en het omgaan met aannames.
  4. Het klein genoeg maken van user stories, met daarin tips over manieren om grote stories op te splitsen.
  5. Het werken in sprints, met daarin tips over het prioriteren en het schatten van de omvang van user stories.

Uiteraard vind je ook in mijn boek Handboek Requirements veel praktische informatie over user stories, samen met de andere aspecten en technieken die je als analist moet beheersen om je vak goed uit te oefenen.

Ken jij ook een goed boek op het gebied van requirements? Aan welk boek heb jij veel gehad? Zet alsjeblieft even de titel in het reactieveld hieronder. Dan kunnen collega analisten er hun voordeel mee doen.


Nicole de Swart

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vakgenoten via de share knoppen aan de zijkant.

Gratis e-book ‘Vliegende start als agile analist’

Met 25 do’s en don’ts voor agile requirements en eens per maand een agile requirements tip
Nicole de Swart

Nicole de Swart

Requirementstechnieken expert

Ik help je de juiste mix van agile en traditionele requirementstechnieken toepassen

Volg Nicole op:

Tips voor de moderne analist

Je ontvangt eens per maand een nieuw artikel. Net zoals meer dan 5.500 collega abonnees.

Share This