Beste analist,

In ons vak kom je soms voor hete vuren te staan. Niet iedereen heeft een reëel beeld van de analistenrol en de manier waarop je requirements boven water haalt en vastlegt. Voordat je het weet ontstaan er onrealistische verwachtingen of krijg je fikse kritiek op je werkwijze of resultaten.

Bijna alle analisten komen wel een keer in een probleemsituatie terecht. Dan geldt hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker je voorkomt dat problemen steeds groter worden.

Met een slimme strategie kun je de ontstane situatie ombuigen in de gewenste richting. Je blijft dan met iedereen prettig samenwerken en plezier in je werk houden, terwijl je een waardevolle bijdrage aan het teamresultaat levert.

Met een 1-op-1 Feedforward sessie van een doorgewinterde analist zorg je dat je:

 • Vol energie en vertrouwen jezelf uit een lastige positie laveert
 • Stevig in je schoenen blijft staan en trots bent op je werk
 • Doortastend te werk gaat en erkenning krijgt voor jouw positieve bijdrage
 • Je inhoudelijke, samenwerkings- of attitude uitdaging het hoofd biedt
 • Je positie binnen het team en de organisatie verstevigt zodat er voortaan naar je professionele mening geluisterd wordt
 • Jezelf uit een schijnbaar uitzichtloze situatie bevrijdt

Wij zijn ook analisten en weten uit ervaring wat het is om in moeilijke omstandigheden en onder tijdsdruk te moeten presteren.

Klem komen te zitten

Als analisten zijn we gewend om met allerlei stakeholders en met teamleden uit verschillende IT-disciplines samen te werken. Dan kan het gebeuren dat je zelf klem komt te zitten, doordat tijdsdruk en tegenstrijdige belangen een constructieve samenwerking in de weg staan bijvoorbeeld. Of doordat de agile en traditionele opvattingen niet verenigbaar zijn.

Uit ervaring weten we dat dat voor stress en onrust zorgt, wat na verloop van tijd ten koste gaat van je werkplezier én je prestaties.

Soms lijkt het alsof je het nooit goed kunt doen. Wat doe je dan? Ga je erin mee, ga je er tegenin of probeer je steeds te schipperen? Tegen je eigen opvattingen en professionaliteit ingaan, gaat vroeg of laat aan je knagen. Maar anderen van jouw zienswijze overtuigen, draait dikwijls uit op vechten tegen de bierkaai.

Lastige praktijksituaties

We zien veel te vaak dat analisten onder onmogelijke of ongewenste omstandigheden hun werk moeten doen. En we hebben veel respect voor hun doorzettingsvermogen en arbeidsethos.

Misschien herken je de volgende voorbeelden of heb je er zelf mee te kampen.

Wordt er van jou verwacht dat je:

 • Op het bouwteam vooruit blijft lopen, waardoor je voortdurend onder tijdsdruk staat en ondanks keihard werken het met geen mogelijkheid kunt bijbenen?
 • De product backlog onderhoudt, maar voortdurend achter de feiten aanloopt omdat de vele wijzigingen steeds zo’n grote impact op de user stories hebben?
 • De requirements tot in de puntjes specificeert, maar ondanks dat je alles al hebt geprobeerd, het niet goed genoeg lijkt te zijn? De ontwikkelaars blijven voortdurend kritiek leveren.
 • Je tijd over meerdere teams verdeelt, maar steken moet laten vallen omdat je gewoonweg teveel werk op je bordje hebt.
 • De deadline haalt, maar de product owner en key users geen tijd hebben? Je kunt de requirements wel zelf invullen maar dan is het maar zeer de vraag of het de echte requirements zijn.
 • Overbodig en nutteloos werk doet? Bijvoorbeeld omdat de requirements die je nu helemaal uitschrijft op de plank komen te liggen en verouderd zijn tegen de tijd dat ze weer opgepakt worden.

Werk waar je zelf niet achter staat

We maken ook geregeld mee dat analisten min of meer gedwongen zijn werk te doen waar ze zelf niet achter staan. Niet iedereen snapt wat er voor nodig is om de requirements te vinden en bij heel het team tussen de oren te krijgen.

Wat doe je bijvoorbeeld als:

 • Je de architecten en teams niet lastig mag vallen over het vooronderzoek of de impactanalyse die je aan het doen bent?
 • Het onbegonnen werk is om de product owner die geen mandaat en geen affiniteit met agile heeft te ondersteunen?
 • Je te horen krijgt dat je moet stoppen met het stellen van waarom-vragen en gewoon aan het werk moet gaan?
 • Je voor de onmogelijke taak wordt gesteld om in je eentje, zonder de ontwikkelaars te storen, achterstallig onderhoud op systeemdocumentatie weg te werken?
 • Je gevraagd wordt om akkoord te gaan halen op een functioneel of applicatie ontwerp voordat met de bouw gestart mag worden?
 • Iedereen op een uitgewerkte oplossing zit te wachten maar het probleem en de requirements nog helemaal niet duidelijk zijn?

Hulp van een doorgewinterde analist

Bij ‘Feedforward je uitdaging’ heb je een persoonlijk gesprek met een onafhankelijke analist die aangeeft wat je in jouw specifieke situatie het beste kunt doen. Die begrijpt wat je doormaakt en oplossingen aanreikt.

Op basis van jarenlange ervaring als analist geven we aan hoe je tactvol doch effectief met de ontstane situatie omgaat. Inclusief direct toepasbare tips & tricks en als het even kan óók met onweerlegbare argumenten waarmee je de situatie naar jouw hand zet.

Zo’n gesprek doet wonderen!

Eén gesprek blijkt in vrijwel alle gevallen voldoende om jou nieuw perspectief te bieden. Zodat jij stevig in je schoenen blijft staan, de juiste invulling aan je rol blijft geven en het plezier vasthoudt.

Ook voor je teamgenoten en je organisatie pakt dit gunstig uit. Jij blijft namelijk een positieve bijdrage aan het teamresultaat leveren en de sfeer en de samenwerking blijft goed. We zien zelfs regelmatig dat langlopende of terugkerende discussies in één klap worden beslecht.

Stevig in je schoenen staan

Waarom wij je kunnen helpen

Wij hebben alle drie meer dan 25 jaar praktijkervaring. Alle drie zijn we direct na onze universitaire / HBO opleiding (bedrijfskundige) Informatica als software engineer of functioneel ontwerper aan de slag gegaan. Om vervolgens de rol van informatie en business analist te vervullen.

Door onze detacheringsachtergrond hebben we in ontelbaar veel softwareontwikkel projecten en organisaties in uiteenlopende branches gewerkt.

Door in talrijke teams met een grote verscheidenheid aan mensen en persoonlijkheden samen te werken, zijn we zelf ook in onmogelijke en schijnbaar uitzichtloze situaties terecht gekomen.

We weten wat het is om onder druk te moeten presteren en om kritiek te krijgen. Door onze verschillende persoonlijkheden reageren we daar anders op en weten we ondertussen hoe je het meeste effect sorteert.

Er is altijd wel één van ons die in een vergelijkbare situatie heeft gezeten en zich daardoor helemaal in jouw omstandigheden kan inleven.

Wie wij zijn

Wij zijn de trainers van Reaco Academy:

Nicole de Swart

Auteur Handboek Requirements
Auteur Requirements in Scrum
Business Analist

Zij weet complexe zaken toch helder en duidelijk uit te leggen

Priya Soekhai

Expert agile samenwerken
Business Analist
Informatie Analist

Zij laat je ontdekken wat agile samenwerken inhoudt

Michel van der Meulen

Professional Scrum Trainer
Agile coach
Business Analist

Hij zet je aan het denken met zijn prikkelende vragen

Wat analisten over ons zeggen

Nicole, ik ben onder de indruk van je meedenken en de aangeboden oplossingen. Hartverwarmend. Het komt niet vaak voor dat iemand zo tof reageert en meedenkt en praktische oplossingen biedt. Ontzettend bedankt daarvoor.

Josje Burghout

Zelfstandige Informatie Specialist

Hoe het precies in zijn werk gaat

In het kort

 1. Jij kiest wanneer je de ‘Feedforward je uitdaging’ – sessie wilt hebben
 2. Je stuurt ons ter voorbereiding alvast de problemen waar je mee worstelt
 3. In de 1-op-1 feedforward sessie bespreken we jouw uitdagingen en reiken we oplossingen aan
 4. Daarna weet je wat in jouw situatie de beste aanpak is

Alle details op een rij

De details over de bovenstaande punten lees je hier:

1. Datum en tijd

 • Zodra je inschrijving definitief is, vragen we op welke termijn je ‘Feedforward je uitdaging’ wilt hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn: zo snel mogelijk, over enkele weken, of ‘nog niet bekend wanneer’ kan ook.
 • Een geschikte dag en tijd stem je rechtstreeks met Nicole, Priya of Michel af.

2. Voorbereiding

 • Ongeveer 1 week voor de geplande datum geef je alvast door tegen welke uitdaging en problemen je aanloopt.
 • Aan de hand van jouw situatieschets bereiden wij ons voor zodat we tijdens de sessie meteen ter zake kunnen komen.
 • Eventueel achtergrondinformatie mag je meesturen. Realiseer je daarbij dat onze voorbereidingstijd niet onbeperkt is.

3. De sessie zelf

 • Je ontmoet Nicole, Priya of Michel online voor een persoonlijke sessie van standaard 45 minuten.
 • Een mini of maxi variant van respectievelijk een half of ruim 1 uur zijn ook mogelijk.

4. Resultaat

 • Het is een oplossingsgericht gesprek waarin je antwoorden en aanvullende tips krijgt waarmee je meteen aan de slag kunt.

Inhoudelijke kwesties

Uiteraard kun je ook voor vakinhoudelijke kwesties bij ons terecht. Om een valse start, problemen of rework te voorkomen. En ook als je het je niet kunt permitteren om tijd te verliezen, of goodwill bij de klant te verliezen.

We helpen je snel uit de brand als je bijvoorbeeld:

 • Aanhoudend kritiek op de user stories krijgt, terwijl je toch volgens het boekje te werk gaat
 • Jullie refinements, story mapping workshops of sprint reviews (demo’s) niet soepel verlopen
 • Voor eens en voor altijd van een steeds terugkerende discussie af wilt
 • Met ‘Specification by example’ of een andere techniek gaat starten
 • Wilt toetsen of de kritiek die je van collega’s krijgt terecht is
 • Een kwaliteitscheck wilt op een product dat je naar de klant gaat sturen
 • Moet samenwerken met veeleisende of traditionele stakeholders en de agile werkwijze ook niet zomaar los wilt laten

Twijfel je of ‘Feedforward je uitdaging’ voor jou de oplossing is?

Check het even door ons te mailen op team@reaco.nl. Of bellen kan ook naar 0683579287.

De voordelen van ‘Feedforward je uitdaging’

 • Het is 100% toegespitst op jouw praktijk
 • Je kunt vrijuit spreken want de sessie is vertrouwelijk en 1-op-1
 • Je krijgt concrete en praktische aanwijzingen. We houden niet van gebakken lucht
 • Sparren met een objectieve collega-analist van buiten je organisatie geeft je (onverwacht) nieuwe inzichten
 • Leren van een expert is vele malen sneller en effectiever dan zelf het wiel uitvinden
 • Je krijgt duidelijkheid en verhoogt daardoor je slagvaardigheid
 • Last but not least: het is snel, laagdrempelig en to-the-point

Reserveer nu je Feedforward sessie

Na inschrijving prikken we samen een datum + tijd die jou goed uitkomt

Betaalt je werkgever? Kies op de inschrijfpagina voor ‘bankoverschrijving’ en vul eventueel het inkoopnummer in.

Alle bedragen zijn exclusief 21% btw.

Overschrijving, iDEAL en Bancontact