Beste analist,

Het beste van agile en traditionele requirements combineren, dat klinkt goed of niet?

Dan profiteer je niet alleen van de nieuwe inzichten en nieuwe requirementstechnieken die agile en Scrum ons hebben gebracht. Maar heb je ook oog voor de aspecten van traditionele requirements die in jouw organisatie hun waarde bewezen hebben. Het zou doodzonde zijn om die overboord te gooien, toch?

Met een werkproces dat perfect is toegesneden op jouw praktijksituatie loopt het op rolletjes. De ontwikkelaars weten precies wat ze moeten bouwen, de opgeleverde software heeft veel waarde voor de business en de stakeholders zijn buitengewoon tevreden met het resultaat.

Met deze interactieve masterclass krijg jij het voor elkaar om:

  • Je eigen werk en de kwaliteit van de requirements naar een hoger plan te tillen
  • De bouwteams aan de juiste dingen te laten werken zodat de software veel businesswaarde levert
  • De verworvenheden van agile te adopteren en tegelijkertijd wat goed is te behouden
  • Af te rekenen met overbodige werkzaamheden die geen waarde toevoegen
  • Niet teveel en niet te weinig detailinformatie vast te leggen
  • De goede aspecten van traditionele requirements in je werkwijze te integreren
  • Te laten zien hoe je in jouw organisatie het beste met requirements omgaat

Hiervoor stel je voor jouw praktijksituatie de ideale cocktail van agile en traditionele requirements samen.

Hoe stem je je werkwijze af op de praktijk?

Als analist moet je met allerlei type mensen samenwerken. De kans is groot dat een deel van hen een agile mindset heeft én een ander deel traditioneel denkt. Ook als je organisatie officieel helemaal over is op Scrum, SAFe of een andere agile werkwijze.

Afhankelijk van het aantal en de macht van de agile en de traditioneel denkende stakeholders moet je je werkwijze daarop aanpassen. Je kunt wel 100% agile willen werken, maar in het overgrote deel van de organisatie is dat niet reëel. En bovendien wat is 100% agile precies?

Vanzelfsprekend stem je je werkwijze af op de mensen in je omgeving, maar pas op (!) dat je niet onnodig ver terugvalt op traditionele requirements en de bijbehorende traditionele werkwijze. Want dat brengt onvermijdelijke problemen met zich mee zoals:

  • Gebrek aan medewerking of commitment van de gebruikers(vertegenwoordigers)
  • Klachten van ontwikkelaars die de requirements niet specifiek genoeg vinden
  • Een tijdrovend RFC-proces om gewijzigde requirements goed te keuren
  • Moeilijkheden om de businesswaarde van een user story te duiden
  • Misverstanden over de requirements door onbewuste aannames en interpretatieverschillen

Met als gevolg dat je onnodig veel tijd kwijt bent met het opstellen van requirements én de resultaten doorgaans te wensen overlaten.

Maar dat hoeft niet zo te zijn!

Met een in de basis agile werkwijze voorkom je de bovengenoemde problemen. Daarbinnen geeft agile gelukkig volop ruimte om je werkwijze af te stemmen op de praktijk. En dus biedt het mogelijkheden om aan de traditionele collega’s tegemoet te komen.

Afstemmen op je omgeving

Soepel werkproces

In een hybride (deels agile deels traditionele) omgeving lijkt een aanpak die elementen van zowel agile als traditionele requirements in zich heeft een logische keuze. Toch zien wij in de praktijk keer op keer dat het vormgeven van een effectief werkproces eenvoudiger gezegd is dan gedaan.

Hoe ga jij profiteren van de voordelen van zowel agile als traditionele requirements? Hoe ziet jouw cocktail eruit?

Zou het niet mooi zijn als je daar hulp van buiten je organisatie bij krijgt? Iemand met een frisse blik die je blinde vlekken wegneemt. Iemand die je precies de handvatten geeft die je nodig hebt om met succes de requirements te achterhalen en met alle betrokkenen van business en IT goed samen te werken.

Wij nodigen je graag uit om samen met ons eruit te halen wat erin zit.

Dit is wie wij zijn

Wij zijn Nicole de Swart, expert in requirementstechnieken en Priya Soekhai, expert in agile samenwerken.

Overal hoor je dat agile en waterval tegenpolen zijn, en dat het één het ander uitsluit. In de basis klopt dat, maar er zijn genoeg nuances aan te brengen.

Tegenwoordig moet alles en iedereen agile worden. Hoe reëel is dat? Is het überhaupt mogelijk en wenselijk om van elke organisatie een agile organisatie te maken?

Wij begrijpen heel goed dat in een complexe omgeving een agile werkwijze de beste optie is. In theorie!

In onze ogen wordt er te snel aan voorbij gegaan dat een organisatie altijd uit mensen bestaat. Het is altijd een samenwerking van mensen. En mensen zijn verschillend. De één voelt zich comfortabel bij een agile werkwijze een de ander niet. Ook de geschiedenis en cultuur van de organisatie speelt een grote rol.

Waarom gaan we er met z’n allen stilzwijgend van uit dat we volledig agile moeten werken, dat de transitie dan pas voltooid is?

De praktijk laat zien dat het combineren van agile en waterval wel degelijk mogelijk is. Dat is namelijk precies wat er in al die organisaties die in transitie zijn gebeurt.

De hamvraag waar wij ons de afgelopen jaren op gestort hebben is:

Hoe maak je gebruik van de voordelen van zowel agile als traditionele requirements?

Hoe adopteer je de nieuwe inzichten en practices van agile en behoud je tegelijkertijd de goede dingen van vroeger? Hoe vind je de bij jouw praktijksituatie best passende werkwijze, gegeven de agile en traditioneel minded collega’s waarmee je samenwerkt?

Het spreekt voor zich dat dat elke keer maatwerk is, waar we al vele tientallen analisten mee hebben geholpen. Zoals Cris en Bert bijvoorbeeld hieronder vertellen.

Groetjes, Nicole & Priya

Het programma heeft me geholpen de juiste focus te houden, wat een zekere rust geeft. Ook voor de business is het simpeler geworden, omdat er nu niet meer te ver in de toekomst wordt gekeken. Zowel business als ontwikkelaars kunnen nu meer begrip voor elkaar opbrengen. Dat heeft de samenwerking vergemakkelijkt en tot meer wederzijds vertrouwen geleid. Dankjewel daarvoor.

Cris Poelemans

IT Applicatie Analist
Mazda Motor Logistics Europe

Ik heb veel gehad aan de tips om requirements gaandeweg te ontwikkelen en te verbeteren. En ik weet nu hoe ik impediments voor het scrum team scherp krijg om daarna weg te werken. Het programma gaf verder inzicht in waarom een organisatie lastig het traditionele waterval-model kan loslaten.

Bert Oosterheerd

Information Engineer
Kadaster

Interactieve masterclass

In deze buitengewoon praktische masterclass ga je de voor jouw praktijksituatie best passende werkwijze samenstellen én invoeren. Daarbij concentreert je je op de dingen waar jij invloed op hebt. Je gaat ervaren welke aanpak voor jou goed werkt en neemt je collega’s daarin mee.

We begeleiden je daar stap voor stap bij.

Je krijgt verhelderende informatie over agile requirements. Daarbij ga je nieuwe ideeën opdoen. En je gaat je realiseren in hoeverre jouw situatie en omstandigheden afwijken van die van analisten in andere organisaties.

Met behulp van de vragen die we stellen en de opdrachten die je van ons krijgt, neem je je eigen praktijk onder de loep. We stimuleren en motiveren je om nieuwe dingen uit te proberen en geleidelijk verbeteringen in je werkwijze door te voeren.

Hulp bij het afstemmen van je werkwijze op je praktijksituatie en feedback op de vorderingen die je daarbij maakt, ontvang je zo vaak je wilt. Wij reageren binnen enkele werkdagen op de opdrachten die je inlevert en de vragen die je stelt.

Wat je krijgt als je inschrijft

De masterclass bestaat uit de volgende twee blokken:

1. Agile en traditionele requirements combineren

Stappenplan

In dit blok ontdek je hoe je in een hybride omgeving gebruik maakt van de kracht van agile werken en tevens de nodige elementen uit de traditionele werkwijze behoudt. In 3 stappen mix je jouw cocktail van agile en traditionele requirements.

Je krijgt antwoord op de vragen:

  • Hoe stel ik een voor mijn praktijksituatie optimale werkwijze samen?
  • Hoe blijf ik in een hybride omgeving toch zo veel mogelijk agile werken?
  • Hoe integreer ik elementen van traditionele requirements daarin?

2. Niet te veel en niet te weinig details vastleggen

Leidraad

In dit blok zoomen we in op één van de grootste verschillen tussen agile en traditionele requirements, dat vaak tot misverstanden en onbegrip leidt. Je ontdekt welke informatie je documenteert, wat je in user stories opneemt en wat voor jouw praktijk­situatie het juiste detailniveau is.

Je krijgt antwoord op de vragen:

  • Wat voor documentatie moet ik maken?
  • Hoe verhoog ik de kwaliteit van de user stories?
  • Hoeveel details en extra informatie leg ik bij een user story vast?

Allesomvattend praktijkprogramma

Wil je meer? Wil je een complete mix van agile en traditionele technieken die aansluit op jouw omstandigheden?

Dan is het goed te weten dat deze masterclass onderdeel is van het ultieme praktijkprogramma Daadkracht met agile requirements.

Daarin transformeer je stapsgewijs je huidige werkwijze en helpen we je bij het doorvoeren van al onze tips en handvatten in je dagelijkse praktijk.

Je ontdekt hoe je optimaal profiteert van de kracht van agile requirements, ook wanneer bij belangrijke stakeholders de agile mindset ontbreekt.

Hoe analisten de masterclass ervaren

Compliment voor de manier waarop jullie het programma hebben ingestoken. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Dat komt mede door jullie persoonsgerichte aandacht en aanpak. Ik vind de informatie heel helder en heel concreet en ook de opdrachten zijn uitstekend. Het heeft me precies de antwoorden gegeven waarnaar ik op zoek was.

Peter van der Linden

Business Analist
Kamer van Koophandel

De stof zet je echt aan tot nadenken. Door de opdrachten werd ik gedwongen om m’n gedachten helder te krijgen om ze daarna op te kunnen schrijven en in te leveren. Het online programma heeft ons geholpen onze mening beter te onderbouwen richting het management.

Marcel Wieser

Business Analist
CBS

Het programma van Nicole en Priya laat zien dat het beroep van requirementsanalist nog steeds van toegevoegde waarde is, juist in een agile werkomgeving. Ik heb veel gehad aan de handvatten om succesvol om te gaan met stakeholders.

Henk van Malsen

Informatie Analist
Politie Zeeland-West Brabant (vandaar geen herkenbare foto)

Deelnemen wanneer het jou uitkomt

Dit is een online masterclass, en dat heeft de volgende voordelen:

  • De training staat 24/7 tot je beschikking
  • Je hoeft geen rekening te houden met reistijd en files
  • Je verbetert je werkproces stapsgewijs en doet dat in je eigen tempo
  • Tussentijds op de momenten dat het jou uitkomt, overleg je met ons
  • Je volgt de masterclass gewoon thuis, achter je computer of onderweg op je mobiel of tablet
  • Je kunt alle informatie en de persoonlijke tips en feedback die je van ons krijgt later nog eens rustig nalezen
  • Je krijgt 12 maanden toegang tot de Online Requirements Academy en deze masterclass

Schrijf je nu in en start meteen met de masterclass

Betaalt je werkgever? Kies op de inschrijfpagina voor ‘bankoverschrijving’ en vul eventueel het inkoopnummer in.

Alle bedragen zijn exclusief 21% btw.

Overschrijving, iDEAL en Bancontact

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je je inschrijft?

Blijf er dan niet mee zitten. Mail ons even op team@reaco.nl of bel 0683579287.