Inspelen op traditioneel denkende stakeholders

Voor een soepele agile werkwijze en requirements met precies genoeg details

Met training en coaching van

Nicole de Swart, auteur Handboek Requirements
Priya Soekhai, expert in agile samenwerken

Inspelen op traditioneel denkende stakeholders

Voor een soepele agile werkwijze en requirements met precies genoeg details

Met training en coaching van

Nicole de Swart, auteur Handboek Requirements
Priya Soekhai, expert in agile samenwerken

Beste analist,

Heb jij bij het achterhalen van agile requirements, ook last van stakeholders met een traditionele mindset? Moet jij veel moeite doen om alle stakeholders mee te krijgen

Zou je meer gebruik willen maken van de kracht van agile requirements?

Als analist moet je met allerlei soorten mensen samenwerken. De kans is groot dat een deel van hen nog traditioneel denkt.

Afhankelijk van het aantal en de macht van de traditioneel denkende stakeholders moet je je werkwijze daarop aanpassen. Zij leggen immers, vaak onbewust, allerlei beperkingen op.

Hoe ver ga je met de traditionele stakeholders mee?

Het is normaal dat je je werkwijze afstemt op de mensen in je omgeving, zeker als analist zijnde. Eén van je hoofdtaken is immers het dichter bij elkaar brengen van de werelden van business en IT. 

Maar veel teams vallen onnodig ver terug op traditionele requirements en de bijbehorende traditionele werkwijze. Met daarbij ook de onvermijdelijke problemen, als:

 • Gebrek aan medewerking of committent van de gebruikers(vertegenwoordigers)
 • Klachten van ontwikkelaars dat de requirements niet specifiek genoeg zijn
 • Een tijdrovend RFC-proces voordat wijzigingen in de requirements toegestaan zijn
 • Het is lastig om de businesswaarde van een user story te duiden
 • Misverstanden over de requirements door onbewuste aannames en interpretatieverschillen

Dit leidt er onder andere toe dat je onnodig veel tijd kwijt bent met het opstellen van requirements.

Maar dat hoeft niet zo te zijn!

Met een, in de basis, agile werkwijze voorkom je de bovengenoemde problemen. Daarbinnen geeft agile je gelukkig volop ruimte om je werkwijze af te stemmen op je praktijksituatie. En dus biedt het mogelijkheden om aan de traditionele stakeholders tegemoet te komen.

Hoe stem je je agile werkwijze af op je praktijksituatie?

In een hybride omgeving lijkt een aanpak die elementen van zowel agile als traditionele requirements in zich heeft een logische keuze. Toch zien wij in de praktijk keer op keer dat een effectieve aanpak samenstellen eenvoudiger gezegd is dan gedaan. 

Hoe profiteer je van de kracht van agile requirements wanneer bij belangrijke stakeholders de agile mindset ontbreekt? 

Zou het niet mooi zijn als je daar hulp van buiten je organisatie bij krijgt? Iemand met een frisse blik die je blinde vlekken wegneemt. Iemand die je precies de handvatten geeft die je nodig hebt om met succes de requirements te achterhalen en met alle betrokkenen (van business en IT) goed samen te werken. 

Wij nodigen je graag uit om samen met ons je werkwijze effectiever te maken. 

Jij wilt toch ook zo goed mogelijk werk leveren én tevens de traditionele stakeholders te vriend houden?

Wie wij zijn

Hallo, ik ben Nicole de Swart

Ik heb Handboek Requirements en Grip op Requirements geschreven en ben expert in requirementstechnieken.

Er is tegenwoordig veel aandacht voor agile werken in het algemeen, maar hoe je daarbinnen als analist opereert, komt weinig aan bod. En al helemaal niet als je in je agile werkwijze belemmerd wordt door stakeholders die nog in de traditionele denkwijze vastzitten.

Hoog tijd om duidelijkheid te scheppen, dacht ik, zodat ik daarmee jou en andere analisten help je vak goed uit te oefenen. Dat is mijn missie.

Om zoveel mogelijk analisten te kunnen helpen, breng ik mijn kennis en ervaring samen in webcolleges en online cursussen. En ik ben samen gaan werken met Priya Soekhai. Zij is één van de beste agile analisten die ik ken en een expert in agile samenwerken. 

Groetjes, Nicole

Hallo, mijn naam is Priya Soekhai

Toen Nicole mij vroeg voor Reaco Academy te komen werken, was ik meteen enthousiast.

Mijn kennis en ervaring delen en zo collega-analisten helpen bij hun dagelijks werk, vind ik ontzettend leuk om te doen.

Ik wil analisten laten ervaren wat de kracht van agile requirements is.

Mijn missie is om mensen bewust te maken van wat agile zijn inhoudt, in plaats van alleen maar scrum te doen.

Samenwerken in een agile team houdt voor mij in: de scrum waarden naleven, leren door te doen, leren van je fouten, verantwoordelijkheid nemen, behulpzaam zijn en samen een doel bereiken.

Groetjes, Priya

Wat je mag verwachten

In deze buitengewoon praktische training ga je ervaren dat je veel meer invloed op je omgeving hebt dan je nu denkt. Door je eigen manier van werken en communiceren aan te passen, ga je zien dat de mensen waarmee je samenwerkt gaan meebewegen.

We begeleiden je daar stap voor stap bij.

Je volgt twee keer een webcollege op ons online platform, wanneer het jou uitkomt. In deze webcolleges krijg je diepgaande informatie over agile requirements en doe je nieuwe ideeën op. Je gaat je tevens realiseren in hoeverre jouw situatie en omstandigheden afwijken van die van analisten in andere organisaties.

Met behulp van de vragen die we stellen en de opdrachten die je van ons krijgt, maak jij de transformatie naar je eigen praktijk. We stimuleren en motiveren je om nieuwe dingen uit te proberen en stapsgewijs verbeteringen in je werkwijze door te voeren. 

Hulp bij het afstemmen van je werkwijze op je praktijksituatie en feedback op de vorderingen die je daarbij maakt, ontvang je zo vaak je wilt. Wij reageren binnen enkele werkdagen op de opdrachten die je inlevert en de vragen die je stelt. 

Via de Online Requirements Academy staan we tot je beschikking. Daar kun je de webcolleges ook zo vaak teruglezen als je wilt.

Inhoud van de webcolleges

De training bestaat uit de volgende twee webcolleges:

Webcollege 1

Agile en traditionele requirements combineren

R
In dit webcollege ontdek je hoe je in een hybride omgeving zo veel mogelijk agile blijft werken en toch de traditioneel denkende stakeholders te vriend houdt.Je krijgt een stappen­plan aangereikt waarmee je eenvoudig een voor jouw situatie passende combi van agile en traditionele requirements vindt.
R

In webcollege 1 krijg je antwoord op de vragen:

 • Hoe stel ik een voor mijn praktijksituatie optimale werkwijze samen?
 • Hoe blijf ik in een hybride omgeving toch zo veel mogelijk agile werken?
 • Hoe ga ik om met traditioneel denkende stakeholders?

Webcollege 2

Niet te veel en niet te weinig details vastleggen

R

In dit webcollege zoomen we in op één van de grootste verschillen tussen agile en traditionele requirements, dat vaak tot misverstanden en onbegrip leidt. Je ontdekt hoeveel aanvullende informatie je bij een user story vastlegt en wat voor jouw praktijk­situatie het juiste detailniveau is. Je zult zien dat ook acceptatie­criteria hierbij een belangrijke rol spelen.

R

In webcollege 2 krijg je antwoord op de vragen:

 • Wat is in mijn situatie het juiste detailniveau?
 • Hoe verhoog ik de kwaliteit van de user stories?
 • Hoeveel details en extra informatie leg ik bij een user story vast?

Nieuwe online cursus

Deze webcolleges waren tot nu toe alleen te volgen als onderdeel van het diepgaande trainings- en coachingsprogramma ‘Agile requirements tot op het gewenste detailniveau uitwerken’. In dat programma zet je veel kleine stapjes en maak je soms grote sprongen naar een agile werkwijze die perfect aansluit bij jouw omstandigheden.

Omdat het niet voor iedereen is weggelegd een trainings- en coachingsprogramma van 4 maanden aan te gaan, introduceren we nu één van de modules als zelfstandige training. Daarmee wordt het ook voor jou mogelijk de kracht van agile requirements beter te benutten.

Het zou namelijk zonde zijn als jij de belangrijke inzichten en praktische handvatten in deze webcolleges zou missen.

Hoe analisten het programma ervaren

Het programma heeft me de nodige inzichten verschaft over hoe ik mijn rol concreet moet invullen. Het heeft me geholpen de juiste focus te houden, wat een zekere rust geeft. Ook voor de business is het simpeler geworden, omdat er nu niet meer te ver in de toekomst wordt gekeken. Zowel business als ontwikkelteam kunnen nu meer begrip voor elkaar opbrengen. Dat heeft de samenwerking vergemakkelijkt en tot meer wederzijds vertrouwen geleid. Dankjewel daarvoor.

Met de opdrachten en de coaching werd me een spiegel voorgehouden van m'n eigen functioneren. De feedback die ik ontving hielp dikwijls om de inzichten die ik had opgedaan te bevestigen of bij te sturen.

Cris Poelemans

IT Applicatie Analist, Mazda Motor Logistics Europe

De stof zet je echt aan tot nadenken. Door de opdrachten werd ik gedwongen om m’n gedachten helder te krijgen om ze daarna op te kunnen schrijven en in te leveren. Het online trainings- en coachingsprogramma heeft ons geholpen onze mening beter te onderbouwen richting het management.

Marcel Wieser

Business Analist, CBS

Compliment voor de manier waarop je de webcolleges hebt ingestoken. Het trainings- en coachingsprogramma heeft mijn verwachtingen overtroffen. Dat komt mede door jullie persoonsgerichte aandacht en aanpak.

Ik vind de stof heel helder en heel concreet en ook de opdrachten zijn uitstekend. Het heeft me precies de antwoorden gegeven waarnaar ik op zoek was.

Peter van der Linden

Business Analist, Kamer van Koophandel

?

Je inschrijving

Deze cursus bestaat uit één van de modules van het trainings- en coachings­programma ‘Agile requirements tot op het gewenste detailniveau uitwerken’, dat een investering vraagt van 4 maanden en € 3.500,- exclusief btw.

De module ‘Inspelen op traditionele stakeholders’ volg je nu als separate cursus voor slechts € 995,-.

Betaalt je werkgever?
Kies op de inschrijfpagina voor ‘bankoverschrijving’ en vul eventueel het inkoopnummer in.

Het cursusprogramma van Nicole en Priya laat zien dat het beroep van requirementsanalist nog steeds van toegevoegde waarde is, juist in een agile werkomgeving. Ik heb veel gehad aan de handvatten om succesvol om te gaan met stakeholders.

Henk van Malsen

Informatie Analist, Politie Zeeland-West Brabant (vandaar geen foto)

Heb je vragen over dit cursusprogramma?

Stuur me een e-mail of bel (0592) 268 01

Copy link