“Onze agile werkwijze is sterk verbeterd”

Wouter van de Ven werkt al vanaf 2011 bij uitvaartverzekeraar DELA, eerst als webdesigner en later als business analist.

Hij vertelt wat voor hem de reden was om zich in te schrijven bij de Online Requirements Academy en deel te nemen aan het praktijkprogramma Daadkracht met agile requirements.

Wouter: “Ik begon aan dit programma omdat ik wilde leren hoe je als business analist slim met requirements omgaat in een organisatie die in transitie is naar agile.

Ik worstelde bijvoorbeeld met het op tijd voorbereiden van de user stories voor de bouw. Er werd bij ons te snel in oplossingen gedacht, wat mijn werk er niet makkelijker op maakte.”

Grotere plaatje overzien

Al snel begon Wouter de vruchten van het praktijkprogramma te plukken. Ongeveer halverwege zei hij:

“Door het programma ben ik meer het grotere plaatje gaan overzien. Ik ben denk ik waardevoller voor de organisatie geworden, doordat ik nu bijvoorbeeld meer aandacht geef aan zaken in de keten waar niet goed de waarde van de klant wordt onderkent.

We gaan nu bewuster met agile requirements om, wat er vooral toe heeft geleid dat we de requirements nu wel zoveel mogelijk oplossingsvrij beschrijven.”

Wouter is blij dat hij deelgenomen heeft aan Daadkracht met agile requirements. Terugkijkend concludeert hij:

“Ik kan wel zeggen dat het programma sterk heeft bijgedragen aan de verbetering van onze agile werkwijze. Zo is onder andere de kwaliteit van de user stories verbeterd en gaat het prioriteren en plannen nu veel beter.”

Sprintvoorbereiding

Over het resultaat waar hij het meest trots op is, zegt Wouter:

“Waar ik erg blij mee ben is dat developers en testers zich veel bewuster zijn geworden van het belang van goede requirements en ze werken nu vroegtijdig aan de requirements mee.

Wat daarbij heeft geholpen is dat wij als business analisten geen oplossingen meer beschreven, maar dat heel duidelijk bij het ontwikkelteam hebben belegd.

Hierdoor is het inzicht bij ontwikkelaars gekomen dat zij ook een rol moeten spelen in de sprintvoorbereiding. Extra deep dive refinements waar de developers meer ruimte en tijd hebben om specifieke vragen te stellen, helpen ons om de requirements scherper te krijgen.”

Daadkracht met agile requirements

Hij eindigt met een persoonlijke noot:

“Hartelijk bedankt Priya voor je fijne en opbouwende feedback en coaching tips. Dat heeft zeker bijgedragen aan mijn ontwikkeling als business analist.

Het lukt me nu beter om veranderingen te omarmen en deze stap voor stap samen met mijn collega’s op een agile manier in goede banen te leiden. Ik ga de toekomst met vertrouwen tegemoet.”